Nastava u osnovnim i srednjim školama u Sarajevu od utorka će biti skraćena a takvu mjeru lokalne su vlasti u ponedjeljak odredile zbog enormnog onečišćenja zraka koje predstavlja izravnu opasnost po zdravlje ljudi.

Ministarstvo obrazovanja Sarajevske županije objavilo je tijekom dana kako je donesena odluka da od utorka nastava u školama mora biti završena do 17 sati, izvannastavne aktivnosti neće se izvoditi a učenici će i odmore provoditi isključivo u školskim zgradama.

Istodobno je odlučeno da djeca slabijeg zdravlja ne moraju uopće dolaziti na nastavu.

Nastava u prvom polugodištu u većini sarajevskih škola završava s posljednjim radnim danom u prosincu a sindikati nastavnika i profesora tražili su od županijske vlade da se ona zbog onečišćenog zraka odmah prekine te da se propušteni sati nadoknade u nekom kasnijem razdoblju.

Ministarstvo je ipak odlučilo da se nastava ne prekida te je donijelo “polumjeru” o skraćenju školskih sati uz obrazloženje kako se od utorka očekuje promjena meteoroloških uvjeta koji bi trebali doprinijeti pročišćenju zraka. Na području Sarajevske županije od nedjelje je na snazi odluka vlade o restriktivnom režimu prometovanja motornih vozila pri čemu jedan dan mogu voziti ona čije registarske pločice završavaju s parnim brojem s drugog dana ona s neparnim i tako naizmjenično.

Mjera je donesena s ciljem smanjenja emisije štetnih čestica prašine u zraku čija je koncentracija u proteklim danima bila i veća od 400 mikrograma po prostornom metru a dopuštena je vrijednost višestruko niža i iznosi 50 mikrograma.

Takva razina onečišćenja zraka smatra se izravnom opasnošću po zdravlje ljudi.

Unatoč osudama mjere “par-nepar” koja značajno otežava kretanje i funkcioniranje brojnih službi te gospodarstva ona je u nedjelju i ponedjeljak uglavom poštovana a rijetke prekršitelje policija je tek opominjala iako su zakonom predviđene drakonske kazne i do 500 eura.

U županijskoj su se policiji odlučili na blaži pristup s obzirom na božićne blagdane.

(Hina)

fah