U općini Radoboju u srijedu je održana završna konferencija projekta “Zagorje ABECEDA prirode”, te je predstavljen dodatno uređen i opremljen Centar za prirodu Zagorje, što je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ocijenio “mijenjem kompletne slike Zagorja”.

Projekt “Zagorje ABECEDA prirode” vrijedan je 4,58 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iz EU fondova 3,72 milijuna kuna. Uređenje je opremanje Centra za prirodu Zagorje stajalo je 1,7 milijuna kuna.

Projekt provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije “Zagorje zeleno” u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“.

Zagorje ABECEDA (3)

Cilj je povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj.

Ravnateljica Javne ustanove “Zagorje zeleno” Dijana Hršak kazala je da je u projektu „Zagorje ABECEDA prirode“ 3,72 milijuna bespovratnih sredstava te da je 68 posto sredstava utrošeno na posjetiteljsku infrastrukturu.

„Izgradnjom jedinstvene staze kroz krošnje Zelenjak, tri zelene učionice te multimedijskim uređenjem Centra za prirodu Zagorje napravljeni su veliki iskoraci u interpretaciji i promociji, a edukacija ima novu razinu”, istaknula je Hršak.

Centar za prirodu Zagorje prvi je takav centar u županiji te je od njegova otvorenja 2013. godine središnje mjesto prezentacije i promocije prirodnih vrijednosti Krapinsko-zagorske županije, a sada je dodatno uređen i opremljen.

Zagorje ABECEDA (1)

„S takvim projektima mijenjamo kompletnu sliku Zagorja”, poručio je župan Željko Kolar naglasivši važnost promocije i edukacije o zdravom načinu života.

„To je uvijek najbolje početi raditi s djecom, uz edukaciju na terenu, u ovakvom prostoru koji je vrhunski opremljen”, dodao je Kolar.

Na završnoj je konferenciji bio i načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, koji je istaknuo da je riječ o projektu od iznimne važnosti i vrijednosti, kako za Krapinsko-zagorsku županiju, tako i za općinu Radoboj. (Hina)