Zastupnik Davor Vlaović (HSS) pozvao je u petak Vladu i ministra zdravstva da se uključe u javnu raspravu o uvjetima za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog osiguranja i da se sa HZZO-om dogovore modeli kako bi se osiguralo da u svakoj općini, selu bude liječnik obiteljske medicine.

Rasprava ide u smjeru da se planira ukinuti određeni broj ambulanti obiteljske medicine, rekao je Vlaović u Hrvatskom saboru, tumačeći kako će time osobito biti pogođeni ljudi koji žive u slabije naseljenim dijelovima države, poput Slavonije, Like, Podravine.

Predlaže da se broj pacijenata potrebnih za ugovaranje s HZZO-om ostavi na 700 po timu, inzistira da u ugovornu obvezu uđe dežurstvo vikendom, te mrtvozorstvo.

Mrtvozorstvo nije ugovorna obveza, pa liječnik obiteljske medicine koji vas prati čitavog života, nije mrtvozornik i morate ga tražiti.

Jedinicama regionalne samouprave ostavljeno je da financiraju mrtvozorstvo, pa imamo neujednačene kriterije. Mislim da i to treba biti ugovorna obveza, jer ako te liječnik prati od rođenja, mora biti tu i kad čovjek umire, rekao je Vlaović.

(Hina)

fah