Hrvatski građani koji odlaze ratovati u Ukrajinu ne krše niti jedan zakon, ali ulaze u ogroman rizik jer, ako ih Rusi zarobe, Republika Hrvatska im neće moći pomoći ili ih spasiti, ni na koji način, piše u subotu Jutarnji list.

U tom slučaju štitit će ih minimalne odredbe kako ih tumači međunarodno humanitarno pravo, ali veliko je pitanje hoće li Rusi postupati u tom smislu nakon što su dobrovoljce koji dolaze ratovati u Ukrajini proglasili plaćenicima”, upozorio je Davorin Lapaš, redoviti profesor na Katedri za međunarodno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Nema pouzdanih podataka koliko se hrvatskih državljana nalazi u Ukrajini, ali prošli je tjedan objavljeno da se na ratište uputila skupina Bad Blue Boysa iz Zagreba, kojima se trebaju priključiti dragovoljci iz Osijeka, Splita i Zadra.

Kao svojevrsna kontakt-osoba u medijima se pojavio Denis Šeler, kojega su Rusi optužili “jer je sudjelovao u bitkama u Donbasu 2015. godine i formirao odrede hrvatskih plaćenika za slanje u Ukrajinu”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je strance da se pridruže ukrajinskoj borbi protiv Rusije, jamčeći ulazak u zemlju bez vize za sve strane borce. Reagirala je ruska strana, i to upozorenjem strancima koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini da će se suočiti s kaznenim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo.

“Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu (…) nemaju pravo na status ratnog zarobljenika”, rekao je još glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenk

Pritom su posebno apostrofi rani Hrvati. “Samo je prošli tjedan 200 hrvatskih plaćenika preko Poljske stiglo u Ukrajinu i priključilo se jednom od nacionalističkih bataljuna na jugu”, rekao je Konašenkov. A premijer Andrej Plenković u nedjelju je na novinarsko pitanje o odlasku hrvatskih državljana u redove ukrajinske vojske samo kratko odgovorio: “To čine na vlastitu odgovornost”, piše novinar Jutarnjeg lista Robert Bajruši.