Započelo je čišćenje morske površine i okoliša nakon što su u nedjelju uočene velike crne mrlje u Ližnjanu.

Akciju čišćenja koordinira Lučka kapetanija iz Pule, a djelatnici lokalne komunalne tvrtke Brnestre, pripadnici DVD-a iz Ližnjana i predstavnici općine počeli su čistiti obalu. Pridružio im se i načelnik općine Marko Ravnić, koji je novinarima potvrdio da se javilo i mnogo volontera koji bi htjeli pomoći u čišćenju.

Osim njih, na teren su izašli djelatnici specijalizirane riječke tvrtke “Dezinsekcija”, koji su odmah postavili brane u moru kako bi spriječili da naftne mrlje, ako se promijeni smjer vjetra, onečiste i ostale dijelove obale. Zbog jakog vjetra i visokih valova, čišćenje nije moglo početi jučer.

“O čemu se točno radi, znat ćemo nakon što rovinjski Centar za istraživanje mora odradi uzorkovanje. Tijekom sutrašnjeg dana sa specijalnim cisternama, odnosno pumpama ostatak zagađenja će se početi izvlačiti iz mora, a sve ostalo što ostane u idućim danima čistit ćemo ručno”, istaknuo je načelnik ližnjanske općine Marko Ravnić, Dodao je da će im pritom biti potrebno mnogo volontera.

Uzrok onečišćenja još nije poznat, rekao je Ravnić, ističući da će “krivci morati snositi odgovornost te nadoknaditi štetu, koja je golema”.

Naime, iako se jučer spominjalo onečišćenje na nekoliko stotina metara ližnjanske obale, u ponedjeljak je, po riječima mještana, nakon što se bura malo stišala, vidljivo da je nafta koja je doplutala iz nepoznatog smjera zapravo onečistila mnogo veću površinu.

Po riječima mjerodavnih, čišćenje će zacijelo trajati mjesecima, a što je uzrok, pokazat će istraga.