ZAMP neće naplaćivati naknade za glazbene licence ugostiteljima, hotelima, obrtima i teretanama za razdoblje u kojem nisu poslovali

27. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam ZAMP neće naplaćivati naknade za glazbene licence ugostiteljima, hotelima, obrtima i teretanama za razdoblje u kojem nisu poslovali


Zbog posebnog stanja u vezi s koronavirusom prije par dana Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP donijelo je odluku kako za ugostiteljske objekte i uslužne djelatnosti neće biti novih zaduženja i plaćanja naknade u razdoblju u kojem se ne posluje.

Što se tiče računa za prvu polovicu ožujka na njih će biti odobren popust od 50 posto uz odgodu plaćanja na tri rate po završetku Vladinih izvanrednih mjera.

– Svi zaključeni godišnji ugovori za 2020. bit će revidirani s povratkom i stabilizacijom normalnog poslovanja. Uplate akontacijskih rata bit će usklađene putem konačnog obračuna naknade za 2020. godinu – poručili su iz ZAMPA-a.

Što se tiče lokalnih radijskih postaja i TV postaja glazbene udruge autora, izvođača i diskografa kao kriznu mjeru pomoći radijskim i TV postajama produljuju dospijeće računa za ožujak i sljedeće mjesece 2020. godine, za akontacije naknada za autorska i srodna prava, na 90 dana od dospijeća računa.

– Mjeru odgode plaćanja donijeli smo kao prvu hitnu mjeru kako bi osigurali radijskim nakladnicima da apsolutno ništa ne moraju platiti HDS ZAMP-u iduća tri mjeseca. Smatramo to korektnom partnerskom mjerom koja u konačnici ide u cijelosti na teret glazbene industrije.

Račune za travanj planiramo izdati tek početkom svibnja – istaknuli su iz ZAMP-a i dodali kako su članovi, autori glazbenih djela i glazbenici, također poduzetnici na tržištu te da su kulturne i kreativne industrije važan gospodarski sektor naše zemlje.

– S obzirom da su mjere zaštite od korona virusa u prvom redu obuhvatile otkazivanje okupljanja i javnih događanja, upravo su oni osjetili prve posljedice, a i osjećat će ih i dalje s obzirom na zaustavljanje poslovanja korisnika njihovih djela u javnosti.

Stoga smatramo da je od izuzetne važnosti da mjere za gospodarski oporavak obuhvate i glazbenike i njihova poslovanja – zaključili su.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments