Kao najava skorašnjeg ZagrebDoxa od petka do nedjelje u Cineplexxu Centra Kaptol u programu “Zaljubite se u dokumentarce” prikazat će se tri dokumentarna hita iz njegove međunarodne konkurencije – američki film “Čopor” Crystal Moselle, korejski “Ljubavi, ne prelazi tu rijeku” Jina Mo-younga i francuski “Ljudski” Yanna Arthus-Bertranda.

Program će otvoriti film “Čopor”, nevjerojatna priča o šestorici braće koja od rođenja žive na Manhattanu, no odlukom njihova oca ne izlaze iz stana i školuju se kod kuće.

Iako su odsječeni od društva i ne poznaju nikoga izvan svoje obitelji, iznimno su inteligentni, a o svijetu saznaju iz filmova očeve bogate kolekcije koje opsesivno gledaju i rekreiraju uz pomoć pomno izrađenih rekvizita i kostima.

Kada jedan od njih pobjegne iz stana, s maskom Michaela Meyersa kako bi se zaštitio od opasnosti koje vrebaju u vanjskom svijetu, i ostali dječaci počinju sanjariti o izlasku. Kada se to doista dogodi, jedan od njih komentira kako je to “kao 3D”.

Njujorška redateljica, kojoj je to dugometražni dokumentarni prvijenac, prati ih u novim spoznajama i otkrićima, ali im postavlja i teška pitanja o zlostavljanju i oduzimanju slobode.

Dan uoči Valentinova prikazat će se korejski film “Ljubavi, ne prelazi tu rijeku” Jina Mo-younga, njegov redateljski prvijenac u kojem prikazuje stari par čija ljubav traje već 76 godina.

Muž je 98-godišnjak, još je aktivan, a ponekad i previše zaigran, što njegovu 89-godišnju partnericu povremeno dovodi do ludila. Ona kuha tri puta na dan, mužu još nikada nije servirala hladan obrok.

Film, koji je bio hit u korejskim kinima, prikazuje koliko je, unatoč svojim godinama, bračni par, koji ima i šestero djece, u svakodnevici još uvijek mlad – dva puta na tjedan pohađaju staru školu, svakih pet dana odlaze na tržnicu, idu na piknike sa susjedima i uživaju u plesnjacima.

Problem nastaje jer on iz dana u dan postaje sve slabiji i mnogo spava, ponekad je ljut i grub, zbog čega se ona boji da se bliži trenutak kada će je zauvijek napustiti i “otići preko rijeke”..

‘Program zagrijavanja za ZagrebDox’ će u cjelovitoj trosatnoj verziji zatvoriti film “Ljudski”, koji se opisuje kao “spektakularni filmski portret čovječanstva” i “najveći autoportret na svijetu”, a nastao je na temelju trogodišnjih intervjua više od dvije tisuće anonimnih ljudi iz šezdeset zemalja.

Istaknuti francuski fotograf, stručnjak za zračne snimke, Yann Arthus-Bertrand donosi čudesne prizore raznolikosti ljudskog života na Zemlji, a njegov najnoviji film nastavak je serije slika “Earth from Above” i filma “Home” iz 2009., najuspješnijeg ekološkog filma desetljeća.

Iako je Bertrand poznat po prikazivanju najljepših svjetskih prizora, sada se okrenuo ljudima, a prikaz svijeta danas nadopunjava fascinantnim krupnim kadrovima i monumentalnim panoramama.

Film “Ljudski” premijerno je prikazan na simultanim projekcijama na Venecijanskom festivalu i u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox u svom će ovogodišnjem izdanju, od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol, prikazati ukupno više od 160 filmova.

(Hina)

fah