Zagorski štrukli, ili štruklji te Zagorski bagremov med s ova dva registrirana naziva Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čime se svrstava na 7. mjesto u Europi, javljaju vijesti.hr

Brašno, domaća jaja i vrhnje, zagorski sir, malo vode i ulje i sve je spremno za izradu najveće zagorske delicije – štrukla. Svaki pravi kuhar i kuharica znaju da najviše posla ima oko tijesta, no nekima taj dio ide kao od šale.

“Ja kažem, najbitnija je struktura tijesta, izrada. Ja sad njega mogu vući do spomenika lijepe naše. Evo, gledajte, da mi je još jedan ovakav dupli stol mogla bi i na njega razvući tijesto”, kazala je Josipa Antolić, kuharica.

U Kumrovcu, posjetitelji restorana mogu uživo gledati kako se pripremaju njihovi štrukli. Za mnoge, ovo je atrakcija i prilika da se nešto nauči.

“Ljudi jednostavno hoće znati recepturu. Ne mogu vjerovati da im ovako pred očima možemo izraditi štrukle, pred njima da nas gledaju. Isti čas da ih napravimo, zapečemo ili skuhamo”, rekla je Josipa Antolić.

Zagorci su, osim na štrukle ponosni i na svoj bagremov med koji je također ušao pod zaštitu Europske unije. Riječ je o medu koji ima izraženiji okus od drugih.

“Naš med je drugačiji u tome što ima veću, kako mi to zovemo uniformnost. Znate, da bi se neki med mogao proglasiti bagremovim medom mora imati barem 20 posto bagremovih zrnaca u sastavu, dok ovaj naš ima najmanje 27 posto”, poručio je Zdravko Bedeniković, pčelar.

Zadovoljni su i iz krapinsko zagorske županije, jer još dva proizvoda u Europi pojat će imidž županije i privući još više turista.

“Mi smo jedina regija u Europi koje ima zaštićeno glavno jelo, a to je purica, prilog mlinci, desert štrukle i još k tome zagorski med s naših brega i sigurno da ćemo mi to znati iskoristiti u promidžbene svrhe”, izjavio je Željko Kolar (SDP), župan krapinsko-zagorski.