Dokumentarni film “Cenzurirani glasovi” izraelske redateljice Mor Loushy, koji prikazuje zabranjene snimke razgovora slavnog pisca Amosa Oza s izraelskim vojnicima neposredno nakon povratka iz Šestodnevnog rata, počinje se 11. veljače prikazivati u hrvatskim kinima.

Svjetsku premijeru film je imao u službenoj konkurenciji Sundancea, prikazavši prvi put nakon skoro pedeset godina godina što se događalo iza euforije i oduševljenja zbog izraelske pobjede nad Egiptom, Sirijom i Jordanom.

Tjedan dana nakon završetka rata, u lipnju 1967., Amos Oz i Avrahim Shapira snimili su razgovore s izraelskim vojnicima, mladim pripadnicima nekoliko židovskih kibuca, koji su pod snažnim dojmom razaranja progovorili o nehumanoj strani rata, okrutnostima, užasima, silovanjima i vlastitim strahovima.

“Cenzurirani glasovi iskrena su i potresna ispovijest o trenutku kada se Izrael iz Davida po prvi puta pretvorio u Golijata te tu činjenicu odlučio zanijekati pred svijetom punih četrdeset godina”, stoji se u najavi Dokukina KIC, gdje će film imati hrvatsku premijeru.

“U vrijeme kada su razgovori snimljeni u narodu je vladala generalna euforija i oduševljenje zbog nadmoćne pobjede izraelske vojske i ‘povratka starog grada Jeruzalema’, no ono što je Amos čuo i snimio nimalo se nije podudaralo s općim mišljenjem naroda niti službenom politikom države Izrael, a izjave vojnika bile su toliko šokantne i ‘protiv države’ da su snimke momentalno zabranjene”, dodaje se.

Izraelska vojska napravila je cenzuru, dopustivši samo njihovu djelomičnu objavu, a redateljica je izvorne ispovijedi, s kojima je tijekom snimanja prvi put suočila i sada već ostarjele vojnike, prikazala uz arhivski materijal filmskih novosti i rata.

“Mnogi od njih se i danas pitaju je li ‘oslobođeni Sveti kamen’ uistinu vrjedniji od brojnih izgubljenih života njihove braće, prijatelja i suboraca, ali i nevinih palestinskih žrtava”, ističe se u najavi filma.

Međunarodnu premijeru film je imao u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinalea, u Izraelu je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, Ophir Awards te Yafo Award i Research Award na DocAviv Film Festivalu.

Izraelska redateljica Mor Loushy (1982.) diplomirala je na jeruzalemskoj školi Sam Spiegel Film & Television. Njezin dokumentarni prvijenac “Israel Ltd.” iz 2009. premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

Nakon projekcije “Cenzuriranih glasova” u Dokukinu održat će se rasprava na temu filma i književnosti Amosa Oza, koju će moderirati glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

(Hina)

fah