Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u subotu je, nakon što je Glavni odbor stranke raspisao izbore za 26. rujna, izjavio je da je sada najvažnije da izborni ciklus u stranci prođe bez teških riječi i povišenih tonova unatoč lošem rezultatu na parlamentarnim izborima.

Nakon jednoglasnog donošenja odluke o raspisivanju izbora za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor stranke, koji će se birati po principu jedan član – jedan glas, Vukas je izvijestio da se Glavni odbor bez prijepora usuglasio oko svih odluka.

Kazao je da se na Glavnom odboru nije razgovaralo tko bi se trebao kandidirati ili koliko će biti kandidata jer, istaknuo je, SDP je demokratska stranka i ne može se nikome zabraniti pravo da se kandidira. Osim najave Peđe Grbina da će se kandidirati, za sada se nitko drugi nije javio, dodao je.

Glavni odbor u poslijepodnevnim satima analizira izborne rezultate i Vukas ne očekuje polemičnu raspravu jer “nema osobe u dvorani, ako je odgovorna i svjesna i sama ne preuzima dio odgovornosti”.

Naš rezultat na parlamentarnim izborima je loš, ali za sada nije bilo žučnih rasprava i teških riječi, dodao je.

Upitan misli li da bi bilo dobro da bude samo jedan kandidat za predsjednika, Vukas najvažnijim smatra da iz izbornog procesa izađu ujedinjeni, da se ne ponovi ono što se događalo protekle tri i pol godine i da poslije izbora ne bude nekih opstrukcija i razmimoilaženja.

“Najbitnije mi je da izborni ciklus prođe bez teških riječi, bez povišenih tonova, da se stranka ne dijeli oko kandidata, a ako budu dva kandidata, da to bude fer i poštena borba i da SDP izađe jači s novim rukovodstvom koje će pripremiti stranku za izborne cikluse koji slijede”, istaknuo je Vukas. (Hina)