Srbijanski predsjednik u srijedu je, reagirajući na ocjene o kupnji kineskog naoružanja za protuzračnu obranu, kosovskog premijera i crnogorskog predsjednika nazvao “muhama zunzarama” i poručio im da se brinu o svojim problemima, a ne o vojnoj i obrambenoj politici Srbije.

Vučić je u oštrom video-obraćanju ocijenio da je “posljednjih šest mjeseci ubrzana kampanja žigosanja Srbije, koja dolazi iz pojedinih centara moći” i “iz dijela regije” koji “svoj uspjeh uvijek vidi u neuspjehu i propasti Srbije”.

“Ne od jučer, izrazitija uloga u ogoljenoj mržnji prema Srbiji dolazi od Albina Kurtija i Mila Đukanovića”, istaknuo je Vučić u video-izjavi, ocijenivši da se Kurti i Đukanović “uvijek služe neistinama, ogoljenim i otvorenim lažima” čiji je cilj da sebe “predstave kao žrtve, a Srbiju kao opakog agresora koji ih na svaki način ugrožava”.

Đukanović je u utorak na Cetinju rekao kako posebno zabrinjava činjenica da se Srbija naoružava iz zemalja koje su suprotstavljene Europi i NATO-u, te da se time “pojačava osjećaj ugroženosti” europske sigurnosti.

“Poseban rizik je naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine. U ovom slučaju, riječ je o produženoj tendenciju naoružavanja Srbije iz zemalja koji se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Europe i NATO-a”, rekao je Đukanović.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u utorak da naoružavanje Srbije “nije bezazleno po Kosovo i regiju” i da je “Srbija u panici, jer shvaća da više ne može biti na tri-četiri mjesta istodobno” i pokušava ojačati ako ostane “sama” i bez saveznika.

Te su ocjene uslijedile nakon što je američka agencija AP objavila da je u Srbiju u subotu sletjelo šest kineskih transportnih zrakoplova s protuzračnim sustavom HK-22, što Beograd objašnjava kupnjom ugovorenom još 2019. godine.

“Američki dužnosnici su još 2020. godine upozorili Beograd da ne kupuje protuzračne sustave HK-22, čija je izvozna verzija poznata kao FK-3. Poručili su da Srbija, ako zaista želi u Europsku uniju i druge zapadne saveze, svoju vojnu opremu mora uskladi sa zapadnim standardima”, objavio je AP.

“Pokušavaju nas prikazati kao nekog tko ugrožava mir u regiji, iako smo okruženi NATO teritorijima. Na koji način ih ugrožavamo defanzivnim oružjem, ni sami ne znaju da kažu”, rekao je Vučić u video obraćanju u srijedu, naglasivši da kupljeni PZO sustav HK-22 služi za uništavanje krstarećih raketa neprijateljskih avijacija koje bi narušile zračni prostor Srbije i upitao kako Beograd time ugrožava Prištinu i Podgoricu.

On je ironično ocijenio kako bi Srbiji bolje bilo da kupuje “Autan” sprej “jer je mnogo važnije da se zaštitimo od muha i komaraca nego od bilo kakvih ozbiljnih zrakoplovnih snaga koje oni posjeduju”.

Vučić je naglasio da je Srbija danas “kao vojno neutralna zemlja sama u cijeloj široj regiji”, usporedivši je s “vukom samotnjakom”.

“Mi na Balkanu imamo dovoljno veličanstvenih životinja i uvijek bih prije prihvatio ulogu vuka samotnjaka, a ne hijene, bestidnih i nemoralnih, ma koliko da ih ima – tri, pet, šest, a ponekad 19. Još je gore od hijena – kojima morate odati poštovanje na krvoločnosti – biti muha zunzara, koja se vrti oko njih (hijena) i čeka da im donesu plijen, a takvi su Kurti i Đukanović”,  rekao je Vučić.

On je ocijenio da Kurti i Đukanović imaju “mnogo većih briga, kao što su kriminal, korupcija i mnogo problema u ekonomiji” i poručio da će Srbija “čuvati mir i stabilnost”.

“Dobio sam obećanje da ćemo preko reda dobiti mogućnost da kupimo Bayraktare turske”, kazao je Vučić, pišu vijesti.hr.

Tako će srpskim nebom letjeti dronovi koji napadaju Ruse, ali i ruski borbeni avioni. Još 2018. godine Vučić se pohvalio MIG-ovima 29.

“Mašina mekano skreće, mekano leti. Ljudi su sretni, pogledajte im osmijeh na licu. I ja sam sretan. Kako da ne budem sretan? Srbija pogledajte koliko je danas snažnija nego prije pet godina”, kazao je Vučić.

A prema novim najavama već je u pregovorima s Francuzima oko nabavke novih borbenih zrakoplova Rafala. Vučićevi mediji pišu i o nabavci 12 britanskih lovaca bombardera tipa Tajfun.

Tako bi Srbija u Vučićevoj viziji objedinila rusku zračnu silu i zapadnoeuropsku. Dosljedna politika igre i s istokom i sa zapadom.