Vrhovni sud u ponedjeljak je izvijestio da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak ocjene suglasnosti s Ustavom zakonske odredbe o provođenju sigurnosnih provjera za suce svakih pet godina.

Riječ je o zakonskom novitetu opisanom u 86. članku Zakona o sudovima koji je Sabor izglasao u paketu pravosudnih zakona 11. veljače.

Predsjednike sudova i državnih odvjetništava zakon obvezuje da sigurnosne provjere traže od nadležne sigurnosno-obavještajne agencije putem Ministarstva pravosuđa.

U prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnost s Ustavom Vrhovni će sud predložiti privremenu obustavu radnji koje se poduzimaju na osnovi osporene zakonske odredbe, priopćio je u ponedjeljak Vrhovni sud.

Takva odluka donesena je jednoglasno u ponedjeljak na Općoj sjednici Vrhovnog suda koju čine predsjednik i svi suci najvišeg suda.

Pokretanje postupka za ocjenom ustavnosti dvije nedavno izmijenjene odredbe Zakona o sudovima prošloga je tjedna najavila i Udruga hrvatskih sudaca.

Osim sigurnosnih provjera sudačka udruga neustavnom smatra i odredbu prema kojoj ministar donosi Okvirna mjerila za rad sudaca bez mišljenja Opće sjednice Vrhovnog suda.