Sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca održana je večeras u Gradskoj vijećnici.

Vijećnici su, uz tri suzdržana glasa, izglasali I. izmjene i dopune Proračuna Grada Vrbovca za 2023. godinu. Ukupni proračun povećava se za 24 posto, odnosno za 4,443.139 eura i sada ukupno iznosi 22,707.980 eura. Razlog ovog povećanja proračuna za gotovo četvrtinu temeljnog proračuna i izrade ovih I. izmjena i dopuna je prvenstveno u sredstvima EU Fonda solidarnosti u iznosu 4,6 milijuna eura, koja temeljno nisu planirana, a realizirana su u drugom i trećem kvartalu ove godine.

Gradonačelnik Denis Kralj je istaknuo kako je riječ o najvećem proračunu u povijesti grada:

– Povećavamo proračun za 24 posto i on sada iznosi 22,7 milijuna eura, odnosno 171 milijun kuna. Dosad nam je rekordni proračun iznosio 100 milijuna kuna, pa je ovo sada gotovo dvostruko više. Do rasta je došlo zbog EU fondova, čak 4,6 milijuna eura smo dobili iz Fonda solidarnosti za sanaciju nerazvrstanih cesta nakon potresa. S tim sredstvima smo asfaltirali više od 10 kilometara cesta, odnosno 23 ulice u širem centru Vrbovca. Drugi veliki prihod koji unosimo u proračun je gradnja javnog objekta na igralištu u Banovu. Za tu namjenu dobili smo 550 tisuća eura iz decentraliziranih sredstava Zagrebačke županije za potrese, a koje je Županiji osigurala Vlada. Također, za sanaciju u Banovu oko 300 tisuća eura osigurao je i Grad Vrbovec. U proračunu se smanjuju sredstva za gradnju vrtića u Luki i Lonjici. Predvidjeli smo da će biti sagrađeni u ovoj godini, ali sada je vidljivo da se to neće realizirati. Gradnja će početi ove godine i ostavljamo nekih sto tisuća eura za svaki vrtić. Postoje još neke manje korekcije u proračunu, rastu neki izdaci za materijalne troškove i plaće – pojasnio je Kralj.

FOT_3457

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijećnik Damir Fašaić (HDZ) istaknuo je kako je za svaku pohvalu da je Grad povukao ta sredstva iz Fonda solidarnosti, ali je uputio i kritike oko rebalansa:

– Vidimo da se u proračunu smanjuju neki projekti, primjerice gradnja komunalne infrastrukture. Smanjuje se iznos za nogostup s biciklističkom stazom i autobusnim ugibalištima u Naselju Stjepana Radića, s prvotno planiranih 490 tisuća eura na 140 tisuća eura. Ne vjerujem da se taj projekt ne može realizirati. Maknuta je i cesta koja se dugo spominje u proračunu, a riječ je o cesti Eugena de Piennesa – Brdo. Neće se realizirati ni nogostup od Ulice Krunoslava Kutena do Cerja koji se već četvrtu godinu spominje u proračunu. Imali smo neke amandmane na ovaj proračun koji nisu prihvaćeni, pa ćemo kod rebalansa biti suzdržani – rekao je Fašaić.

FOT_3457 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijećnici su prihvatili i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, te primili na znanje Izvješće o radu gradonačelnika, također za isto razdoblje.

U Izvješću je istaknuto kako je u tom razdoblju sanirano više od 10 kilometara gradskih ulica, izvršena rekonstrukcijska obnova objekata javne namjene, sagrađena prva hala na bivšem gradskom zemljištvu u zoni Poduzetnik, radilo se na pripremi i prijavi projekata na EU fondove, odobrena su sredstva za uređenje nogostupa u Zagrebačkoj ulici, potpisani ugovori za izgradnju solara na javnim zgradama u Vrbovcu, počela je gradnja dvorane u Lonjici, odobrena su sredstva za gradnju dva nova vrtića u Luki i Lonjici, otvorene nove zgrade Crvenog križa i Centra Stančić te pump track poligon u Jugu.

Vijećnici su primili na znanje i Izvješća o radu i poslovanju Komunalca Vrbovec, Gradskih objekata Vrbovec i Radio Vrbovca.

Izglasane su i izmjene Odluke o podmirenju putnih troškova redovitim učenicima srednjih škola i studentima s područja Vrbovca. Odluku je pojasnila pročelnica Službe za opće poslove Andreja Tanasković:

– Za učenike koji putuju na relaciji gdje ne postoji javni linijski prijevoz, a riječ o relaciji većoj od 5 kilometara, prijevoz se organizira na način da Grad također sufinancira njihov trošak. Radi se o trošku od 13,30 eura. Znamo da postoji besplatan prijevoz za učenike u HŽ prometu, a učenicima koji putuju Čazmatransom ćemo također sufinancirati kartu, i to 20 posto od pune cijene mjesečne karte – rekla je Tanasković.

Izglasana je i Odluka o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vrbovca te donesena Strategija zelene urbane obnove Grada Vrbovca za razdoblje od 2023. do 2033. godine.

FOT_3450 FOT_3452 FOT_3453 FOT_3454 FOT_3458 FOT_3459 FOT_3460 FOT_3461 FOT_3463 FOT_3464 (2) FOT_3465 FOT_3467 FOT_3468 FOT_3469 FOT_3471 FOT_3473 FOT_3480