Zbog mikrobiološkog onečišćenja, vodu za piće u Rakovici potrebno je preventivno prokuhavati, doznaje se u utorak u karlovačkom županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Tea Frketić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo objasnila je Hini da voda nije opasna po zdravlje, ali da ju je dobro preventivno prokuhati jer je u njoj utvrđen veći broj bakterijskih kolonija.

Ističe i da nije riječ o bakterijama koje bi bile opasne po ljudsko zdravlje.

Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću najmanje tri minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhana.

“Preventivno smo poslali obavijest da se voda prokuhava. Ovakav nalaz ne znači da će biti posljedica po ljudsko zdravlje ako se voda i ne prokuha prije konzumacije. Nije pronađena niti jedna opasna bakterija”, rekla je Frketić poručivši da nema razloga za paniku.

Uzorak je uzet u toaletu općinske zgrade, a pretpostavka je da su se baterijske kolonije pojavile zbog ustajalosti u instalacijama.

Direktor Komunalnog društva Spelekomte Ivan Hodak navodi da pitka voda nikad do sada nije bila kontaminirana u Rakovici te da će se u srijedu ponovno uzeti uzorak i napraviti analiza.

Rakovica inače ima problema s redukcijama vode zbog povećane potrošnje tijekom turističke sezone. Naime, to mjesto nema svoje izvorište, već vodu nabavlja iz Korenice.

Rakovčani očekuju dugoročno rješenje toga problema izgradnjom vodovoda Lička Jesenica – Rakovica – Plitvička Jezera koji se upravo projektira.