Tijekom protekla dva dana u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske palo je do 120 mm kiše, što je podiglo neke vodostaje i dovelo do proglašenja blažih mjera obrane od poplava, dok za ostatak dana meteorolozi najavljuju samo ponegdje kišu, a sredinom dana i poslijepodne i pljuskove praćene grmljavinom.

Tijekom protekla 24 sata najviše oborina bilo je u Koprivnici 82 mm, Karlovcu 81.4, Bednji 78, Ogulinu 72.2 i Delnicama 72 mm. Najmanje je kiše bilo na Jadranu i otocima: na Krku 3 mm, na Mljetu 4.9 a na Pagu 5 mm oborina.

Inače prema službenim podacima, u protekla dva dana najviše je oborina palo u Varaždinu 120 mm, što iznosi gotovo dvostruki prosjek za Varaždin u svibnju.

U Koprivnici je tijekom dva dana palo 118 mm, Slunju 117, Ogulinu 115, Karlovcu 115, Sisku 108, Delnicama 105 i Sljemenu 103 mm.

Zbog porasta vodostaja na nekim dionicama hrvatskih rijeka proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, poput rijeke Ilove kod Maslenjače, na potoku Vojlovici u Čačincima i na Spojnom kanalu Zelina – Lonja – Glogovnica (ZLGČ) u Poljanskom Lugu.

Iz nadležnih službi Hrvatskih voda izjavili su Hini da njihovu stručnjaci prate stanje na terenu i poduzimaju potrebne mjere te da nema razloga za zabrinutost.

Očekujemo da će kiša danas prestati, nakon čega će neki tokovi nastavi rasti a potom stagnirati, rečeno je iz Hrvatskih voda.

Redovite mjere obrane na poplava proglašene su na Akumulaciji Pakra, na Česmi u Pavlovcu, Glogovnici u Koritni, Ilovi u Garešnici i Velikom Vukovju, na Kanalu Obžev u Stružecu, na Krapini u Kupljenovu, na Sunji u Sunji, na Zelini u Božjakovini, te na Zapadnom laternom kanalu (ZLK) Biđ polja kod Đakova.

(Hina)

fah