Križevački vladika Milan Stipić u srijedu, 9. studenoga, u biskupskom dvoru u Križevcima, sastao se sa skupinom vjernika Ukrajinaca Zagreba.

Razgovaralo se prvenstveno o pastoralnim prilikama i mogućnostima vezanim za ukrajinsku zajednicu u gradu Zagrebu. U Hrvatskoj već više od 120 godina žive grkokatolici ukrajinske narodnosti, a u gradu Zagrebu oni čine sastavni dio župe sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu.

Vladika Stipić istakao je kako dolazak izbjeglica iz Ukrajine zbog rata tijekom tekuće godine predstavlja novi izazov i za hrvatsku državu i za grkokatoličku Crkvu u Hrvatskoj.

Križevačka eparhija se od samog početka zauzeto suočila s izbjegličkom krizom. Izdano je pastirsko pismo o prihvatu i pomaganju izbjeglica, osnovano je povjerenstvo za izbjeglice kako bi se olakšalo pronaći smještaj, povezati ljude i pružiti im psihološku, materijalnu i po potrebi duhovnu pomoć.

Svećenici na terenu obilazili su veće skupine izbjeglica, organiziralo se nekoliko okupljanja, uključujući i proslavu Uskrsa u katedrali, omogućilo ljetovanje za ukrajinsku djecu na Korčuli, a eparhijski Caritas je u redovitim akcijama pomoći zajedno s Udrugom ”DoDo” – Dobro dobrim – uputio preko 28 milijuna kuna pomoći u Ukrajinu.

Vladika Stipić je i sam dva puta pohodio Mukačevsku eparhiju i u medijima nekoliko puta govorio o raznim nastojanjima u eparhiji da se pomogne svima koji su iz Ukrajine našli utočište u Hrvatskoj – izložio je biskup Milan. Izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj samoinicijativno su pokazali zanimanje za grkokatoličku Crkvu i mnogi dolaze na bogoslužja, traže sakramente i duhovnu pomoć. Svećenici Križevačke eparhije stoje im stalno na raspolaganju diljem Hrvatske, u dijeljenju pomoći nisu se pravile razlike kojoj Crkvi pripadaju, prepuštajući njima samima gdje će ići na bogoslužja.

Činjenica je da sada na području Križevačke eparhije postoje dvije ukrajinske zajednice – starosjedilačka i novopridošla uslijed ratnih događanja, što predstavlja novi izazov za organizaciju pastorala. U tom smislu, biskup Milan je naglasio da pitanje pastorala Ukrajinaca u Zagrebu treba organizirati na način kako se to čini i u drugim gradovima Europe, što znači da treba providjeti dušobrižnika za njih, što će eparhija svakako i u skorom vremenu učiniti – zaključio je vladika Stipić.

o. Livio Marijan