Hrvatska Vlada, odnosno resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u idućoj će godini nastaviti sufinanciranje prijevoza redovitih srednjoškolaca, odlučeno je u četvrtak na sjednici Vlade.

Od siječnja do lipnja iduće godine Ministarstvo nastavlja program sufinanciranja prijevoza redovitih srednjoškolaca, najavio je ministar Pavo Barišić.

Pravo na sufinanciranje 75 posto troškova međumjesnog javnog prijevoza, kao i ranije, imat će redoviti srednjoškolci koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a udaljenost od kuće do škole iznosi im više od pet kilometara.

Učenicima, članovima kućanstava koji su korisnici zajamčene minimalne naknade za pomoć i uzdržavanje, karta će se sufinancirati u punom iznosu, rekao je ministar.

Ministrica demografije Nada Murganić ponovila je da njezino Ministarstvo pokreće izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima će se povećati nakande rodiljama: za nezaposlene sa 1660 na 2328 kuna za svih 12 mjeseci, a za zaposlene za drugih šest mjeseci sa 2 660 na 4000 kuna počevši od 1. srpnja 2017. godine.

Murganić je to najavila odgovarajući na zastupničko pitanje SDP-ova Marija Habeka koje je, kaže, vezano za potpore novorođenoj djeci.

Kroz zatvore prošlo manje zatvorenika

Situacija u zatvorskom sustavu je stabilnija, uređenija u smislu poštivanja ljudskih prava zatvorenika, a pritom se slijedila politika smanjivanja troškova i racionalizacije, pohvalio se ministar pravosuđa Ante Šprlje podnoseći izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za prošlu godinu.

Ministar kaže da je u 2015. kroz zatvorski sustav prošlo oko 11.500 zatvorenika, 14,5 posto manje u odnosu na godinu prije.

Vlada je dala ‘zeleno svjetlo’ potpisivanju sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe te prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem 10. dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka, te 50. obljetnice osnivanja Hrvatske lige protiv raka u siječnju, odnosno veljači iduće godine.

Općinima Čeminac i Sveti Filip i Jakov Vlada je dala suglasnost da se zaduže kod HBOR-a za šest, odnosno za 2,3 milijuna kuna koje će koristiti za izgradnju društvenog centra i prateće infrastrukture, odnosno za izradu katastarske izmjere i obnovu zemljišnih knjiga.

Iz proračunske zalihe, Vrhbosanskoj nadbiskupiji odobrila je 382 tisuće eura za treću ratu kredita namjenjenog izgradnji svećeničkog doma u Sarajevu, a Europskim sveučilišnim igrama 1,4 milijuna kuna za sufinanciranje troškova osiguranja Igara.

(Hina)

fah