Vlada je u četvrtak prihvatila Plan gospodarenja otpadom za razdoblje 2017. do 2022. godina koji se temelji na kružnom gospodarstvu, a premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je prihvaćanje Plana važan preduvjet za korištenje sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, ukupno od oko 475 milijuna eura.

“Usvajanjem dokumenta stvaraju se preduvjeti da se ide u korak s kružnim gospodarstvom, novim konceptom koji uvažava i razvoj industrije i gospodarstva, ali isto tako vodi brigu o zaštiti okoliša i prirode na razini Europske unije i na taj način stvara i nova radna mjesta”, rekao je na sjednici Vlade premijer Plenković.

Ističe kako će Plan omogućiti da se na kvalitetan način rješavaju pitanja gospodarenja otpadom te će pomoći u pogledu funkcioniranja već izgrađenih centara za gospodarenje otpadom, kao i onih čija je izgradnja u tijeku te oko izrada studija izvodljivosti za one koji tek slijede.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović rekao je kako se Plan gospodarenja otpadom temelji na kružnom gospodarstvu koje će, kaže, omogućiti razvoj industrije recikliranja, otvaranje novih zelenih radnih mjesta i ispunjavanje preuzetih EU obveza glede recikliranja,

Naglasak je, sukladno EU politikama, na poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom – sprječavanju nastanka otpada, ponovnoj uporabi, recikliranju i kompostiranju, a okosnica novog sustava trebali bi biti reciklažni centri sa sortirnicama i kompostištima, u kojima će se za reciklažu pripremati odvojeno prikupljeni otpad.

Važne mjere iz Plana su prikupljanje otpada na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini, te uvođenje naknade za odvajanje komunalnog otpada,

Za neizgrađene centre za gospodarenje otpadom potrebno je prilagoditi kapacitete i sadržaje s ciljevima ovog Plana zbog čega je za svaki potrebna studija izvodljivosti.

Za provođenja mjera iz Plana trebat će, predviđeno je, nešto više od 5 milijardi kuna.

(Hina)

fah