Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala usvojiti Strateški plan razvoja ljudskih resursa u zdravstvu za iduće petogodišnje razdoblje, kojom će se omogućiti ravnomjerna raspodjela zdravstvenih kadrova po bolnicama, kako bi pacijenti imali jednako kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb u svim dijelovima Hrvatske, istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga u srijedu, gostujući na tribini studenata Medicinskog fakulteta.

Ispunit ćemo obećanje pacijentima da će vrhunski zdravstveni kadar raditi i u manjim, ruralnim sredinama i na otocima, rekao je Varga novinarima uoči studentske tribine na kojoj je govorio o perspektivama budućih doktora medicine u Hrvatskoj, njihovu pripravničkom stažu i specijalizacijama.

Kako bi se mladi zdravstveni kadrovi zadržali u Hrvatskoj, kreditirat će se njihovo stambeno zbrinjavanje, promijenit će se način upravljanja bolnicama i olakšati napredovanje u struci, najavljeno je na tribini.

Samo u ovoj godini odobreno je 505 specijalizacija, kazao je Varga i pozvao studente da ne smatraju Zagreb jedinim mjestom u Hrvatskoj gdje mogu ostvariti karijeru jer su, kao jedna od mjera novog strateškog plana, predviđene i migracije zdravstvenog kadra.
18 milijuna eura za liječnike na nerazvijenim područjima

“Tko je počeo raditi u Zagrebu, može za pet ili deset godina početi raditi u Sisku ili obrnuto”, rekao je Varga te istaknuo da će Hrvatska u iduće tri godine imati na raspolaganju 18 milijuna eura iz EU fondova za stimuliranje odlaska liječnika na nerazvijena područja.

Strateški plan razvoja ljudskih resursa u zdravstvu od 2015. do 2020. predviđa uspostavu Središnjeg tijela za upravljanje ljudskim resursima koje će voditi integrirani sustav nacionalnih specijalizacija, koordinirati raspored zdravstvenih djelatnika i osiguravati potrebe više ustanova za užim profilom stručnjaka.

Osam ključnih mjera trebalo bi riješiti pitanje manjka liječnika u Hrvatskoj. Planira se uspostava Nacionalnog registra pružatelja zdravstvene zaštite kao jedinstvene baze podataka o zdravstvenim radnicima, jačanje upravljačkih kapaciteta u zdravstvu, veća mobilnost kadrova, osiguranje dovoljnog broja zdravstvenih radnika i prenošenje administrativnih i tehničkih poslova na nezdravstvene radnike i medicinske sestre.

Sve javne bolnice dobit će medicinskog i poslovnog upravitelja, zaduženog za financijsko upravljanje i kontrolu. Otvorit će se mogućnost stimulacija i nagrađivanja po radnom učinku te kontinuirana izobrazba zaposlenika.
Liječnike rasteretiti administrativnih i tehničkih poslova

Predviđena je i veća mobilnost radnika između funkcionalno povezanih bolnica, a u svakoj regiji prioritet u edukaciji imat će deficitarni kadrovi.

Liječnike će se rasteretiti administrativnih i tehničkih poslova – tako bi prvostupnici i radiološki inženjeri preuzeli dio tehničkih poslova, a diplomirane primalje vodile bi kontrolu trudnica koje nemaju rizičnu trudnoću. Administrativne poslove preuzele bi medicinske sestre i nezdravstveni radnici.

Specijalizantima obiteljske medicine, hitne medicine i radiologije stipendirat će se odlazak u ruralna područja, a stipendija će obuhvatiti troškove specijalizacije i poticanje prihvaćanja zaposlenja na nerazvijenim područjima.

Te bi mjere trebale ublažiti problem nedostatka zdravstvenog kadra, na koji je nedavno na konferenciji za novinare upozorila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL).

Potpredsjednica HUBOL-a Ada Barić tada je ustvrdila da Varga u deset mjeseci mandata nije donio nijednu mjeru kojom bi pokazao da u sustavu želi zadržati liječnike iako Hrvatskoj nedostaje nekoliko tisuća liječnika, a najvrjedniji kadar odlazi u inozemstvo.
Za vrijeme Varge u inozemstvo otišlo 150 liječnika

Iznijela je podatak da je za vrijeme Vargina mandata iz Hrvatske otišlo 150 liječnika, dok ih je u mandatu njegova prethodnika Rajka Ostojića otišlo 91, kao i da je broj specijalizacija smanjen je za 10 posto u odnosu na prethodno razdoblje.

Studente zagrebačke medicine u razgovoru s Vargom najviše je zanimalo hoće li biti ukinut pripravnički staž za doktore medicine, koji je 2013. smanjen s godine dana na pet mjeseci.

Studenti su pozdravili pripreme za izmjene Pravilnika o mjerilima za prijem specijalizanta koji bi trebao staviti veći naglasak na objektivne kriterije prilikom izbora specijalizanata.

(Hina)

fah