Vlada je u petak odbacila prijedlog sindikata o povećanju osnovice plaća u javnim službama za četiri posto od 1. travnja, a sindikati su zatražili da se u pregovore uključi i premijer Andrej Plenković.

Vlada je ostala pri svom prijedlogu da ne može povećati osnovicu plaće za više od dva posto, izjavio je nakon sastanka Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Sindikati do srijede traže da se uključi premijer u rješavanje toga problema, te ističu da se ne radi o tolikom novcu da se ne bi moglo naći kompromisno rješenje.

Ako iz Vlade ne stigne odgovor premijera na njihove zahtjeve, poslije Uskrsa najavljuju štrajkove.

“Postoji odluka svih sindikata da se ide u takve aktivnosti”, poručio je Stipić nakon pregovora.

Vlada nudi povećanje osnovice plaća za dva posto od 1. travnja, što je 11 sindikata jednoglasno odbilo, a ako Vlada ne poboljša ponudu sindikalci najavljuju mogućnost štrajka.

Sindikati javnih službi inzistiraju na povećanju osnovice za četiri posto od 1. travnja, obzirom da posljednji podaci o inflaciji govore o 6,3 posto rasta cijena na godišnjoj razini, i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije i drugih plaća te stanju gospodarstva.