Saborski zastupnik Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrati) kritizirao je u srijedu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i njegove nedavne izjave ustvrdivši kako se njegovo ime ne smije zaobići u najavljenoj rekonstrukciji Vlade.

Vidović je u slobodnom govoru u Saboru izjave ministra Grlića Radmana o Putinu kao zločincu zbog kojih je ruski ambasador poslao oštro upozorenje Hrvatskoj ocijenio sramotnima, a naknadna opravdanja ministra “nesuvislim i konfuznim mucanjem”.

„Gordan Grlić Radman je hodajuća blamaža, ali i sendvič- plakat na kojemu se pokazuje sva nesuvislost, konfuznost i nejasnost hrvatske vanjske politike”, ustvrdio je Vidović zaključivši da se u predstojećoj rekonstrukciji Vlade nikako ne smije zaobići njegovo ime.

Vidović je dodao kako “konfuznoj vanjskoj politici” pridonose također predsjednik RH i premijer koji u „srazu dvaju ega i privatnim sukobim se ne libe upotrijebiti vlastitu zemlju za sitni i mali probitak”.

Benčić: Ministri dolaze u mercedesima, a odlaze u ‘maricama’

I Sandra Benčić (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) osvrnula se na najavu rekonstrukcije Vlade opisujući ju kao „trgovinu koju ju prekrila prašina i u kojoj već dugo nema nikakve aktivnosti, a na vratima visi poruka ‘uskoro otvaramo, rekonstrukcija u tijeku’”.

„Takvo se prašinarenje uhvatilo svake dosadašnje Plenkovićeve Vlade u kojoj su prodavači magle na pozicijama ministara u službenim mercedesima dolazili, a u ‘maricama’ odlazili sa pozicija”, kazala je Bančić ocijenivši kako se rekonstrukcijom ništa neće promijeniti već jedino novim izborima.

Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) osvrnula se u slobodnom govoru na ponovni rast cijena goriva što izaziva stres kod građana upitavši zašto su one u Hrvatskoj više nego u susjednim zemljama.

„Državni nameti čine oko pola maloprodajne cijene goriva i tu sigurno postoji prostor za promjene, gorivo je osnovna potrepština, a ne luksuzna roba i pitanje je može li ga se tretirati kao poreznu kravu muzaru”, kazala je Mrak Taritaš.

Ružica Vukovac (Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku) upozorila je na mogućnost da hrvatski poljoprivrednici ostanu bez 10 posto ukupne omotnice za izravne poticaje odnosno oko 230 milijuna kuna zbog korekcije Europske komisije.

„Je li pošteno da poljoprivrednici na svojim leđima iznesu teret grešaka koja čini nesposobna i korumpirana administracija?”, upitala je Vukovac navodeći da je EK najavila korekcije zbog manjkave kontrole na terenu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, te manjkavih procedura.

Ante Deur (Klub HDZ-a) prisjetio se pogibije redarstvenika i policajca Josipa Jović na krvavi Uskrs 1991. godine, a povodom sutrašnje obljetnice njegove smrti.

“Josip Jović i policajci s Plitvica simboli su koji moraju biti trajno vrednovani i nikada ne smiju biti zaboravljeni”, istaknuo je.