Video-sastanak o raspisivanju Poziva za programe javnih potreba u kulturi za 2021.

31. srpnja 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Video-sastanak o raspisivanju Poziva za programe javnih potreba u kulturi za 2021.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek održala je video-sastanak s predstavnicima kulturnih Vijeća i povjerenstava Ministarstva o raspisivanju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2021. u neizvjesnim epidemiološkim i gospodarskim okolnostima.

Kako je priopćeno u petak iz Ministarstva kulture i medija, s obzirom na neizvjesnost vezanu uz razvoj epidemiološke, ali i gospodarske situacije u Hrvatskoj, te mjere ograničenja i službene preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, razmatraju se različiti pristupi i dinamika provedbe Poziva, posebno u odnosu na specifičnosti pojedinih programskih djelatnosti.

Ministrica je najavila da će za dio područja natječaj biti raspisan u najavljenom roku za cijelu sljedeću godinu. Za djelatnosti čije je djelovanje značajnije otežano ili potpuno onemogućeno zbog neizvjesne epidemiološke situacije (izvedbene umjetnosti, manifestacije), raspisat će se natječaj za kraće vremensko razdoblje (3 ili 6 mjeseci), a zatim će se početkom 2021. godine raspisati novi natječaj za realizaciju programa do kraja 2021. godine. Cilj je olakšati planiranje i usmjeriti sredstva na one programe i manifestacije koje će u novim okolnostima biti moguće realizirati.

Svi detalji o rokovima i smjernice bit će objavljeni krajem kolovoza.

Govoreći o važnosti prilagodbe Poziva novim okolnostima, ministrica je istaknula kako izvanredne okolnosti na lokalnoj i nacionalnoj razini traže da se preusmjere i pažljivo rasporede postojeći resursi, ciljajući prije svega na najranjivije segmente kulturnog sektora.

“Želimo kroz dijalog sa svim partnerima – umjetnicima, ustanovama u kulturi, umjetničkim organizacijama, poduzetnicima u kulturi, lokalnim i regionalnim jedinicama samouprave – formulirati natječaj koji će u najvećoj mogućoj mjeri osigurati odgovarajući okvir za predlaganje projekata u teško predvidivoj situaciji”, rekla je Obuljen Koržinek.

Pritom je potrebno sagledati specifičnosti svakog pojedinog područja i ugraditi nove kriterije koji će olakšati planiranje projekata, njihovu realizaciju i distribuciju a, kao i prethodnih mjeseci, ključna će biti fleksibilnost koju će se ugraditi u sve faze praćenja projekata.

Kao prioritet izdvojila je i osmišljavanje alternativnih načina i modela produciranja i distribuiranja kulturnih sadržaja – ne samo jednosmjerno prebacivanje projekata na online platforme već i njihovo kreiranje na višoj produkcijskoj i sadržajnoj razini.

Jedna od važnih preporuka je i čvršće partnersko povezivanje dionika iz različitih umjetničkih područja i sfera djelovanja, odnosno nužne koprodukcijske suradnje koje će objediniti nekoliko izvora financiranja, a projekte učiniti ekonomski održivima.

Kao i do sada, uz Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021. godinu, tijekom godine raspisat će se i 11 posebnih javnih poziva komplementarnih Pozivu i usmjerenih na specifične segmente kulturnog stvaralaštva čija će se dinamika objave i rokovi posebno objaviti s obzirom na nepredvidivost budućeg razvoja krize uzrokovane epidemijom COVID-19

Predstavnici kulturnih Vijeća kao važne elemente za koje smatraju da bi trebali biti uvršteni u kriterije Poziva istaknuli su usmjerenost na razvojne programe i čvršću suradnju među stručnjacima iz različitih područja djelovanja; važnost kontinuiranog odnosa prema publici koju se želi zadržati unatoč fizičkim ograničenjima, te što pažljiviju i detaljniju razradu uputa prijaviteljima za svako područje.

Smatraju da bi u Poziv trebalo ugraditi kriterije koji će uzeti u obzir vrijeme neophodno za promišljanje novih mogućnosti rada unutar pojedinog područja, te osigurati sufinanciranje tehničkih uvjeta za podizanje produkcijske razine stvaranja digitalnih sadržaja.

Sastanku su prisustvovali i državni tajnik Krešimir Partl, glavna savjetnica ministrice Nevena Tudor Perković, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Uprave Anja Jelavić, načelnik Sektora za financijske poslove, investicije, lokalni i područni (regionalni) razvoj Krešimir Račić i voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen Marinić.

Od predsjednika i predstavnika kulturnih Vijeća Ministarstva prisustvovali su u ime Hrvatskoga muzejskog vijeća Darko Komšo, Hrvatskog knjižničnog vijeća Tatjana Aparac Jelušić, Kulturnog vijeća za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti Tamara Jurkić Sviben, Kulturnog vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti Goran Grgić, Kulturnog vijeća za vizualne umjetnosti Irena Kraševac i Branka Benčić, Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse Martina Munivrana, Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost Iva Grgić Maroević, Kulturnog vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju Goranka Horjan, Stručnog povjerenstva za suvremeni ples i pokret Matija Ferlin te Stručnog povjerenstva za rock glazbu i klupske programe Nikša Bratoš i Dražen Baljak.

(Hina)

Facebook Comments