Na obilježavanju 31. godišnjice početka Domovinskog ratu predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović rekao je u srijedu u Pakracu da je mali broj ljudi koji su bili spremni poginuti, tisuće u Hrvatskoj, a u Pakracu nekoliko stotina, spriječio da cijela Hrvatska ne padne.

„Često ponavljam tih nekoliko riječi. U mnogim ratovima, naročito u našem ratu, Domovinskom ratu, sve je ovisilo o malo dobrih i malo pravih, malo odvažnih ljudi koji su u kritičnom trenutku bili spremni poginuti. Međutim, taj mali broj ljudi, a govorimo o tisućama u cijeloj Hrvatskoj ’91. godine, možda o stotinjak ili nekoliko stotina ovdje u Pakracu, spriječili su da cijela Hrvatska padne“, poručio je Milanović. Hrvatska je oslobođena i pripada zapadnoj zajednici naroda, istaknuo je.

“Uvijek smo tu pripadali uz poštovanje, razumijevanje i prepoznavanje onih koji su drukčiji“, rekao je hrvatski predsjednik.

„Danas se u Ukrajini ne odvija borba između dvaju naroda ili dvije rase, to je sličan narod. Bije se borba za europske vrijednosti, za principe koji u svakoj državi možda nisu isti, za pravo naroda da sam bira svoj put na način da drugome ne radi štetu. Imaju našu podršku”, rekao je među ostalim predsjednik.

Na obilježavanju su bili i križevački branitelji.

branitelji križevci

Foto: Facebook

Početkom rata u Pakracu smatra se oružani sukob između legalnih pripadnika redarstvenih snaga MUP-a Republike Hrvatske i snaga pobunjenih Srba 1. i 2. ožujka 1991.

Na te dane podsjetio je predsjednik Udruge hrvatske policije Domovinskog rata i branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić.

„Razoružavanjem 16 policajaca nesrpske nacionalnosti preuzeta je policijska postaja i počela je organizacija raspoređivanja milicajaca i naoružanih srpskih civila oko zgrade postaje i općine, a na ulazima u grad postavljene su barikade. Isti dan u grad je ušla i JNA pod izlikom sprječavanja daljnjih sukoba. Jutro poslije u Pakrac su pristigle posebne jedince hrvatskog MUP-a iz Bjelovara i Zagreba koje su nakon kraćeg sukoba stavili grad pod nadzor“, rekao je Ivančić i podsjetio da su hrvatske snage imale troje ranjenih.

Gradonačelnica Pakraca, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića Anamarija Blažević istaknula da je ponosna gradonačelnica ponosnoga grada Pakraca i svih njegovih stanovnika. Podsjetila da se početak Domovinskog rata obilježava točno na mjestu gdje je i počeo prije 31 godinu.

“Ovdje se tih dana osjetilo zajedništvo hrvatskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina koji su živjeli, ali i danas žive u Pakracu, osim jednog dijela pripadnika srpske manjine koji Pakrac nisu prihvaćali kao hrvatski grad, ali ni Hrvatsku kao svoju domovinu”, rekla je Blažević

Kako je istaknula, zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja i hrvatske policije, nikada nije ostvaren cilj velikosrpskih ideja da Pakrac postane sjedište SAO Krajine za cijelu zapadnu Slavoniju.

“Branitelji iz cijele Hrvatske branili su u Pakracu ne samo ovo područje, nego i svoje gradove, svoje obitelji i domove“, rekla je gradonačelnica Blažević. Pogledajte video.