Križevčanin Branko Hrg (HDS) jučer se u Hrvatskom saboru osvrnuo na izmjene Zakona o gradnji. Kako je rekao digitalizacija sustava, smanjenje dokumentacije i brže izdavanje uvjeta bez hodanja od vrata do vrata ciljevi su ovih izmjena i dopuna Zakona o gradnji.

Podsjetimo, o spomenutim izmjenama upravo smo jučer pisali OVDJE.

– Vjerujem da će ove izmjene ujednačiti brzinu izdavanja građevinskih dozvola u svim dijelovima Hrvatske. Izmjene u ovom pravcu su nužne, no njih moraju pratiti i druge institucije, posebno kod rješavanja imovinsko – pravnih odnosa. Naš Klub će podržati ove izmjene jer imaju pozitivan učinak. Ova oba dva zakona imaju za cilj pojednostaviti postupke i poboljšati investicijsku klimu pa nema razloga ako se radi o smanjenju dokumentacije da se apsolutno zakone ne podrži – kazao je.

Upozorio je kako će najveći problem biti povezivanje sustava, i to ne samo unutar ureda za graditeljstvo i investitora i projektanata nego i javnih tijela koji će trebati davati uvijete, a istovremeno danas je situacija da se kasni kada se traže neki posebni uvjeti od državnih institucija, često se svi rokovi prekorače.

– Ova odredba da će se nakon 15 dana ako se ne izdaju uvjeti za priključenje smatrati da je sve u redu, bojim se da će tu doći do određenih problema te da će investitori zastati tijekom same realizacije. Imao sam jedan primjer gdje su mi se u Dalmaciji ljudi žalili koji su dobili građevinsku dozvolu i kada su trebali priključiti struju HEP im je izdao rješenje da trebaju izgraditi vod i trafostanicu što sve skupa košta 12 milijuna kuna – objasnio je.

Upozorio je kako Hrvatska nije jednaka u svim dijelovima što se posebno može reći za djelatnost izdavanja građevinskih dozvola jer je u većem gradu ili na obali potpuno različito od izdavanja istih u ruralnijem dijelu Hrvatske.

– U Križevcima to traje od mjeseca do tri mjeseca. Istovremeno imamo svježi primjer u Dalmaciji gdje čovjek čeka već dvije godine na građevinsku dozvolu. Vjerujem da će upravo ovim izmjenama onemogućiti takve stvari – rekao je.

prigorski.hr