Predstavnici udruga dragovoljaca HOS-a poručili su u četvrtak s konferencije za novinare da dragovoljci HOS-a iz 1991. godine nisu fašisti, već istinski antifašisti koji su se suprotstavili srpskom fašizmu, da pozdrav “Za dom spremni” nije fašistički i nije sporan, a najavljena je i mogućnost iniciranja referenduma o tom pozdravu.

Naglasili su da su podigli malu spomen ploču 5. studenoga u Jasenovcu za 11 suboraca poginulih u Domovinskom ratu, a ne čuvarima logora za vrijeme Drugog svjetskog rata , te da je suludo uspoređivati pripadnike HOS-a s fašistima.

Mjesec dana nije nikome smetala, “a onda je došao diktat ministra iz Srbije, Aleksandra Vulina, i svoje je satelite u Hrvatskoj digao na noge,” rekao je predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu. Konferenciju su održali u povodu burnih reakcija u javnosti zbog postavljanja u gradu Jasenovcu te ploče, na kojoj je i žig HOS-a čiji je sastavni dio “Za dom spremni”, što je u vrijeme fašističke NDH bio ustaški pozdrav.

Barišić je istaknuo da je 700 HOS-ovca poginulo u Domovinskom ratu i da oni nisu tijekom rata počinili nikakav zločin, da ih nitko nije procesuirao, a uspoređivati ih s fašistima iz 1941. godine ocijenio je “suludim”. Poručio je da se prestane sotonizirati HOS i pozvao braniteljske udruge da stanu iza svojih suboraca.

Ratni načelnik Stožera HOS-a Anto Đapić ocijenio je da su napadi na HOS ujedno napadi na Domovinski rat. Rekao je da HOS-ovci neće upasti u klopku neprijatelja Hrvatske, koji nameću povezivanje HOS i 1991. godine s 1941. godinom.

Zamjerio je i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović jer je, rekao je, u Dubrovniku na novinarski upit o toj spomen ploči “odgovorila pitijski”.

Smatra da je razlog napada na HOS  “ideološka ostrašćenost tzv. antifašista u Hrvatskoj koja je konstanta njihova političkog djelovanja”  i pokušaj izbornog gubitnika SDP-a da se vrati u politički život.

Naglasio je da niti jedna vlada u Hrvatskoj nije dovodila u pitanje legitimitet znakovlja HOS-a te najavio da će uputiti poziv braniteljskim udrugama za prikupljanje potpisa za referendum o pozdravu “Za dom spremni”. Pripremamo se za referendum, vjerujemo da ćemo njime raščistiti brojne stvari u Hrvatskoj, kazao je Đapić.

Pozdravio je najavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da će biti osnovano povjerenstva koje bi se bavilo totalitarnim simbolima i ideologijama te njihovo zakonsko reguliranje jer, naglasio je, veterani HOS-a u pozdravu “Za dom spremni” ne ništa sporno. Nitko od HOS-ovaca nije pozdravljao s “Za Poglavnika i dom spremni”, rekao je Đapić.

(Hina)

fah