Varaždinska županija izdvojila je za bespovratne potpore u turizmu za 2024. čak 193.400 eura, a u petak je prilikom dodjele ugovora turističkim djelatnicima istaknuto da je županija kao prva u Hrvatskoj uvela mjeru za obnovu ruralne arhitektonske baštine.

Rekordan iznos potpora dodijeljen je za ukupno 80 turističkih projekata, a župan Anđelko Stričak istaknuo je da sredstva koja se izdvajaju za turizam potiču njegov razvoj.

„Prošle godine smo imali rekordan broj dolazaka i noćenja, oko 246 tisuća noćenja, ove godine u prvih pet mjeseci već smo za 10 posto jači. To nam govori o zanimanju turista za Varaždinsku županiju i opravo zbog toga Županija nizom potpora nastoji potaknuti taj iskorak”, kazao je župan.

Istaknuo je da je cilj do 2030. doći do milijun noćenja, zbog čega Županija priprema niz projekata i investicija u kulturno-turističku infrastrukturu i zaštitu okoliša.

„Projektiramo pet prezentacijskih centara uz bitne lokalitete te da u sljedećih godinu dana Ivančicu, Strahinjčicu, Ravnu goru i Maceljsko gorje zaštitimo kao park prirode, što će biti dodatan iskorak i poticaj za turizam i dolazak turista”, najavio je župan Stričak.

Potpore za obnovu ruralne arhitektonske baštine

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ posebno je istaknuo novu mjeru – potpore za obnovu ruralne arhitektonske baštine, rekavši da je važnost ruralnih kuća na ovom području, starih više od stotinu ili dvjesto godina, mamac za turiste.

„One su ponekad u vrlo lošem stanju i za njihovu obnovu su potrebna ogromna sredstva. Mislim da su ti objekti jedna od naših najvećih prednosti, budući da u drugim krajevima nemaju takvu kulturnu baštinu”, rekao je Mališ.

Za novu mjeru pristiglo je šest prijava, a odabrane su dvije najbolje ocijenjene za koje je odobreno po 10.000 eura, rekao je.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen napomenuo je da je javni poziv Varaždinske županije jedini u Hrvatskoj na koji se mogu prijaviti i neregistrirani, odnosno budući iznajmljivači, uz uvjet da do kraja tekuće godine registriraju svoj objekt.

„Ako analiziramo posljednjih šest godina otkad se provodi ovaj javni poziv za potpore u turizmu, ukupno je dodijeljeno gotovo milijun eura potpora, odnosno 923.326 eura za 460 potpora”, izvijestio je Majhen.