Uznemireni mještani Općine Farkaševac kontaktirali su nas nakon što su im ispred kuća ostavljene vreće sa smećem, a otpad iz kanti je odvezen. Uputili smo se u Bolč i razgovarali sa Željkom Čegec koja nam je pojasnila što se dogodilo.

-Problematika je ta što nam odvoze smeće jednom tjedno i tri utorka voze zeleni komunalni otpad. Za plastiku i papir nam ostavljaju svoje žute vreće u koje možemo dodatno staviti otpad ako nam ne stane u kantu, budući da je tri tjedna do sljedećeg odvoza.

Za komunalni otpad, uz zelenu kantu nam ne daju vreće, nego su nam rekli da otpad stavimo u svoje crne vreće. Jedan tjedan odvoze papir i plastiku, a sljedeći tjedan pokupe i vreće koje su uz kantu. To je dugo tako funkcioniralo i nitko nas za neki drugi model nije obavijestio. Bila sam u vrtu i vidjela sam da su istresli kantu, a vreće su ostavili, ali na moj upit samo su mi odmahnuli rukom – kazala je.

-Moj suprug je zvao firmu u Oroslavje i rekli su mu kako nisu dužni voziti smeće u vrećama. Rekli su mu da na pošti kupi vreće i da će onda odvesti. Nitko nas nije obavijestio ni o čemu i smeće je ostalo pored kante već drugi put. Ne znam koliko koštaju nove vreće i kako izgledaju – kazala je Ljerka Čegec.

Kontaktirali smo i koncesionara, tvrtku EKO-FLOR PLUS iz Oroslavja, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Temeljem sklopljenog ugovora o koncesiji društvo EKO-FLOR PLUS d.o.o., kao koncesionar, pruža javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine Farkaševac.

Obveza koncesionara je sukladno dinamici utvrđenoj u Ugovoru o koncesiji i Odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine Fakraševac prikupljati miješani komunalni otpad iz spremnika koji svaki od pojedinog korisnika ima zaduženog i za koji spremnik plaća naknadu za pruženu javnu uslugu.

U slučaju da korisnici imaju potrebe za odlaganje veće količine miješanog komunalnog otpada mogu od koncesionara zatražiti dodjelu spremnika većeg volumena ili imaju mogućnost u poštanskom uredu kupiti crne vreće s logotipom koncesionara u koje se može odložiti količina miješanog komunalnog otpada koja premašuje zapremninu zaduženog spremnika. Navedene vreće s logotipom koncesionara se redovno prikupljaju.

Crne vreće koje nemaju logotip koncesionara, a koje korisnici ostavljaju pored zaduženog spremnika koncesionar nije u obvezi prikupljati te molimo korisnike da na taj način ne odlažu otpad, stoji u odgovoru tvrtke EKO-FLOR PLUS D.O.O.

prigorski.hr