S ciljem osvješćivanja građana o bolestima štitnjače, kao i važnosti redovnih pregleda, u parku Maksimir u subotu će se održati utrka “Zagreb trči – Plavi leptir”, a sudionici će pomoći u borbi za zdravlje te endokrine žlijezde koja utječe na cijeli organizam.

Riječ je o jednoj o nizu akcija koje tijekom cijele godine organizira Hrvatska udruga za bolesti štitnjače, a utrka u Maksimiru počinje u 19 sati.

Cilj je podizanja društvene svijesti o bolestima štitnjače, s posebnim naglaskom na pravovremenu dijagnostiku, liječenje i prevenciju.

Dva najčešća poremećaja funkcije štitnjače su hipertireoza (pojačana aktivnost štitnjače) i hipotireoza (smanjena aktivnost štitnjače). Simptomi bolesti štitnjače variraju od osobe do osobe i nerijetko se pogrešno povezuju sa stanjima kao što su trudnoća, menopauza ili depresija.

Rak štitnjače je najčešća zloćudna bolest endokrinog sustava. Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prosječno godišnje od raka štitnjače umire 35 osoba, od kojih su oko 60 posto žena.

U usporedbi s većinom drugih čestih sijela raka, rak štitnjače ima vrlo visoko petogodišnje preživljenje. Ova se bolest može pojaviti u bilo kojoj dobi; kod žena se češće javlja u četrdesetim i pedesetim godinama života, dok je u muškaraca češća u pedesetim i šezdesetim.

Građani će putem simbolične naknade za sudjelovanje u utrci pomoći u borbi za zdravu štitnjaču, a na raspolaganju zainteresiranim građanima bit će i liječnici za potrebne informacije i edukaciju.

Također, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar građanima će prije utrke mjeriti šećer i tlak, a kineziologinja će trkače provesti kroz vježbe istezanja i zagrijavanja prije trke.

Utrku će otvoriti Drago Prgomet, predsjednik Znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, a svesrdnu pomoć u organizaciji javnozdravstvenih akcija o promicanju svjesnosti o bolestima štitnjače daje i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču i počasni predsjednik Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

Prema procjeni Američkog društva za štitnjaču, i do 60 posto osoba s bolestima štitnjače nije svjesna svoga stanja,  stoga podizanje društvene svijesti o ovom javnozdravstvenom problemu širom svijeta igra ključnu ulogu u prevenciji, ranom otkrivanju bolesti i pravovremenom liječenju, čime se može bitno smanjiti globalno opterećenje ovim bolestima.