Ustavna stručnjakinja Sanja Barić, referirajući se na odluku Visokog upravnog suda o nezakonitosti ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, ustvrdila je na Facebooku kako se ta mjera može ukinuti te da je jedino sporna brzina njezina ukidanja.

S obzirom da sam bila jedna od tri profesora koji su sudjelovali u savjetodavnoj raspravi pred Visokim upravnim sudom RH, a vezano za odluku o mjeri ‘roditelj-odgojitelj’ Grada Zagreba, vrlo je važno da se kaže sljedeće: nema govora o retroaktivnosti, ne radi se o stečenom pravu, radi se o privilegiju”, stoji među ostalim u njezinoj objavi.

Dodaje i kako se mjera može ukinuti, legitimni cilj postoji i postoje kvalitetnije pronatalitetne mjere od mjere “roditelj odgojitelj”, a neki od očitih učinaka te mjere su ustavnopravno vrlo dvojbeni.

Istaknula je i kako je jedino sporno pitanje razmjernosti tj. brzina ukidanja mjere, veličina opsega ukidanja u prekratko vrijeme.

“Svi profesori su bili suglasni oko svega navedenog, upravo to piše u odluci VUS-a, pa čitajte”, poručila je Barić na Facebooku.