Usporeno je širenje velikog požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike “Drava International”, a zahvaljujući premještanju zapaljivih tvari i tekućina iz prostora tvrtke, spriječena je veća katastrofa, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

Požar je planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike tvrtke “Drava International” na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

Načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je novinarima kako vjetar, koji se pojačao jutros oko 4 sata, ne dopušta gašenje požara uskladištene plastike, koji trenutno gasi oko 100 vatrogasaca s oko 50 vozila.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

“Situacija još uvijek nije zadovoljavajuća, ne možemo reći da je požar ugašen, i da se smanjio dim, ali vatra je usporena, i možemo reći da je spriječena veća katastrofa, jer su pogoni ove tvrtke puni zapaljivih tekućina i tvari, koje su prebacivane tijekom gašenja, kako ne bi došlo do veće tragedije”, istaknuo je Lukić.

Ocijenio je kako će gašenje vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika.

Na upit novinara o kvaliteti zraka Lukić je kazao je na “dvije mjerne stanice u Osijeku situacija u redu”, a angažirat će se i druge mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka u okolnim naseljima.

Iz Stožera su izvijestili da nastava u školama u Osijeku nije odgođena, ali nastave neće imati škole u okolnim naseljima, Antunovcu, Ivanovcu, Etnestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama.

SMS poruka SRUK-a

Zbog velikog požara i dima Sustav uznemiravanja Civilne zaštite – SRUK poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka.

“Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu”, stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je stigla građanima u srijedu ujutro.