Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak s gradonačelnikom Cresa i creskim gospodarstvenicima koji su ga upozorili da nekontrolirano širenje neautohtone divljači po otoku ozbiljno ugrožava autohtono otočko stočarstvo te da od nadležnih uzalud traže pomoć.

Gradonačelnik Marin Gregorović i predstavnici otočkog gospodarstva upoznali su predsjednika da je zbog velikog broja neautohtone divljači, čije širenje i kretanje po otoku nitko ne kontrolira ozbiljno ugroženo autohtono otočko stočarstvo, prije svega ovčarstvo, ali i bioraznolikost otoka, izvijestio je Ured predsjednika.

Riječ je o problemu s kojim se stanovnici i gospodarstvenici otoka Cresa suočavaju već više od 30 godina.

Gregorović je pojasnio da su mnogim creskim stočarima i poljoprivrednicima ugrožena stada ovaca kojih je na Cresu ionako sve manje.

Danas je na otoku još samo oko 12 tisuća grla creske ovce, izvorne hrvatske pasmine, dok ih je prije samo 20 godina bilo preko 20 tisuća, kaže se u priopćenju.

Gradonačelnik Gregorović pri tome ističe kako lokalne otočke vlasti nemaju nikakve zakonske ingerencije za rješavanje tog problema, jer su za izlov i nadzor divljači nadležne službe Ministarstva poljoprivrede i šumarstva od kojih već dugo uzalud traže pomoć.

Neautohtona divljač na otok je dopremljena prije više od 30 godina s ciljem razvoja lovstva, ali se proširila po cijelom otoku i postala prijetnja ne samo autohtonoj vrsti ovce nego i maslinarstvu.

Želimo sačuvati autohtonost otoka i njegovo stočarstvo, a samo povremenim izlovom divljači kao do sada ne možemo riješiti problem, požalio se upravitelj Poljoprivredne zadruge koji pomoć očekuje od državnih institucija.