Upozorenje VEM-a: Prijavite nakladnike koji za pismo namjere traže dio honorara

25. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Upozorenje VEM-a: Prijavite nakladnike koji za pismo namjere traže dio honorara


Vijeće za elektroničke medije (VEM) u ponedjeljak je objavilo da ima spoznaje kako neki nakladnici novinarima uvjetuju izdavanje pisma namjere za sudjelovanje u javnom pozivu VEM-a za ugovaranje novinarskih radova predavanjem dijela potencijalnog honorara njima “na ruke”.

“Iako Vijeće nije nadležno za međusobne financijske odnose između elektroničkih publikacija i novinarki/novinara, upozorava da su takvi postupci duboko nemoralni i protuzakoniti, te poziva sve novinarke/novinare da ih odbiju i prijave Agenciji za elektroničke medije”, ističe se u upozorenju VEM-a kojem predsjeda Josip Popovac. Vijeće podsjeća da su sredstva iz Javnog poziva namijenjena isključivo autoricama/autorima kao poticaj za istraživačko i kvalitetno, na činjenicama utemeljeno novinarstvo. Također U VEM-u naglašavaju da ovim projektom elektroničke publikacije, bez vlastitog troška, dobivaju visokokvalitetan novinarski sadržaj.

Vijeće za elektroničke medije sredinom siječnja raspisalo je javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama u vrijednosti milijun kuna s rokom za podnošenje prijava do 15. veljače.

Bespovratna sredstva  isplanirana su u Financijskom planu Agencije za elektroničke medije, a dodijelit će se novinarkama i novinarima na teme od javnog interesa o čemu će odlučivati sedmeročlano Povjerenstvo.

Kao teme od javnog interesa navedene su, između ostaloga, teme iz područja kulture, obrazovanja, zdravstva, gospodarstva, života u doba pandemije covida-19, sporta, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava i međunarodnih odnosa.

Kao posebni ciljevi projekta navedeni su dodatni angažman novinara na dubinsko istraživanje tema od javnog interesa, širenje informativnog opsega i istinitog i razboritog izvještavanja te nagrađivanje i motiviranje novinara za vrhunski autorski rad i jačanje njihove autonomije, ističu u AEM-u.

 

(Hina)

Facebook Comments