Šef UN-a za humanitarna pitanja zatražio je u srijedu da se zaustavi “pokolj u Gazi”, na teritoriju koji neprekidno bombardira Izrael kao reakciju na napad Hamasa 7. listopada.

“Dok pokolj u Gazi svakim danom doseže novu razinu užasa, svijet je i dalje u šoku dok su bolnice meta napada, dok prerano rođene bebe umiru i dok je čitavo stanovništvu lišeno sredstva za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. To se ne može nastaviti”, rekao je u priopćenju Martin Griffiths.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) objavila je da su humanitarne operacije UN-a “na rubu da se uruše” što izlaže civile manjku pitke vode i goriva.

Prvi put nakon 7. listopada gorivo je stiglo u Pojas Gaze u srijedu iz Egipta, potvrdila je ta agencija UN-a. Ali ocjenjuje da je ta količina nedostatna kako bi joj omogućila nastavak humanitarnih operacija.

“Gorivo koje je dostatno samo za kamione neće spasiti još života”, rekao je Philippe Lazzarini, čelnik UNRWA-e u poruci na X-u, “jer do kraja dana oko 70 posto stanovništva Gaze neće imati pristup pitkoj vodi”.

UN traži danima gorivo kako bi mogao pokrenuti postrojenja za pitku vodu u Gazi. Traži i gorivo za napajanje u bolnicama, ali kaže da Izrael to odbija jer smatra da će ga Hamas iskoristiti za svoje vojne aktivnosti.

U Pojasu Gaze, gdje je Izrael rekao da želi “uništiti” Hamas, izraelsko bombardiranje izvedeno kao odmazda za napad 7. listopada ubilo je 11.320 ljudi, uglavnom civila, uključujući 4650 djece, prema ministarstvu zdravstva Hamasa.

Oko 1200 ljudi ubijeno je u Izraelu u napadu Hamasa 7. listopada, velika većina civila, prema izraelskim vlastima.