Politička platforma Umirovljenici zajedno u programskim odrednicama od Vlade traži da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godina staža i 65 godina života (41/65)  kao glavni parametar uzima 75 do 80 posto neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih najboljih 10 godina.

Umirovljenici zajedno u priopćenju navode kako i u sklopu tog prijedloga od Vlade traže povećanje aktualne vrijednosti mirovine (AVM) na minimalno 15 do 17 eura što bi značilo da osoba sa 41/65 ne može imati manju mirovinu od 615 eura bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka.

Također, Umirovljenici zajedno u 12 najvažnijih programskih odrednica Platforme među inim od Vlade traže da se nakon 65. godine života ukine penalizacija radi prijevremenog umirovljenja, da se redovito usklađivanje mirovina radi kvartalno na bazi parametara rasta cijena i plaća uz  primjenu 100 posto povoljnijeg faktora te da se u Zakonu o obiteljskim mirovinama pravo na nasljeđivanje dijela mirovine preminulog partnera poveća sa 27 posto na 50 do 60 posto uz podizanje limita na 1,5 prosječne plaće.

Uz to, traže i da se poveća stopa doprinosa za I. mirovinski stup i detaljno analizira problem efikasnosti II. mirovinskog stupa uz poduzimanje mjera za njihovo otklanjanje, da se uvede određivanje minimalne cijene satnice rada za pojedine djelatnosti i zanimanja i na navedenim parametrima određuje (najmanja) bruto plaća te da se Uredbom ili Zakonom uredi obveza redovite isplate božićnice, uskrsnice i 13. mirovine.

Umirovljenici zajedno od Vlade traže i da se odmah krene sa ugradnjom dizala u višekatne stambene zgrade bez dizala, da se uvede institut javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, da se tijekom studiranja po nekom od modela već primijenjenih u članicama EU omogući ostvarivanje prava na radni staž, najdulje u okviru roka redovnog studija te da se odmah ukine institut dosmrtnog uzdržavanja odnosno mogućnost sklapanja tih ugovora kao i da se konačno krene sa izgradnjom domova za umirovljenike i smještajnih jedinica.