Četvorica ultramaratonaca koji su 6. srpnja krenuli iz Vukovara stigli su u nedjelju u Srebrenicu a istrčavši dionicu dugu 227 kilometara odali su počast žrtvama genocida koji je u tom gradiću u istočnoj Bosni 1995. počinila vojska i policija bosanskih Srba.

Dionicu koja ih je od vukovarske Ovčare vodila preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika ove su godine istrčali Duško Štrbac, Boban Pantović, Robert Kasumović i Dražen Ćućić.

Njima su se pridružili i drugi trkači koji su istrčali kraće dionice poput onih koji su se pridružili u Belišću i Valpovu.

Osječanin Dražen Ćućić kazao je kako kane nastaviti s maratonima sve dok ih noge budu nosile, jer time prenose poruku koliko je važno graditi mir i pomirenje.

-Poruka mira je da svi morami biti ljiudi, zaboravimo propšlost i živimo u budćnosti. Osnovna je naša poruka tolerancije, suživota i jedinstva. Teško je doći iz doline križeva u dolinu bijelih nišana jer ludski životi nemaju cijenu, posebice ovi ovdje – kazao je Čučić.

Ultramaratom Vukovar-Srebrenica već 11 godina uoči komemoracije srebreničkim žrtavama 11. srpnja organizira Vijeće bošnjalke nacionalne manjine Zagreba a ove godine pokrovitelji su mu bili hrvatski predsjednik Zoran Milanović te članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Supokrovitelji su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Hrvatski ultramaratonci u ponedjeljak će sudjelovati na središnjoj komemoraciji u Potočarima tijekom koje će biti pokopani i posmrtni ostaci 50 žrtava genocida iz 1995. u kojemu je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.