Ukrajina uspostavlja privremenu pomorsku rutu za održavanje pošiljki žitarica nakon što je Rusija odustala od sporazuma koji je dopuštao ukrajinski izvoz žita sigurnim koridorom uz podršku UN-a, objavio je Kijev službenim pismom u srijedu.

Rusija je u utorak drugu noć zaredom napala ukrajinsku crnomorsku luku Odesu nakon što je u ponedjeljak izašla iz sporazuma o sigurnom izvozu žita iz ukrajinskih luka.

U UN-ovoj Međunarodnoj pomorskoj organizaciji Ukrajina je poručila da je “odlučila privremeno uspostaviti preporučenu pomorsku rutu”.

“Cilj je olakšati deblokadu međunarodne plovidbe u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora”, rekao je u pismu Vasilj Škurakov, vršitelj dužnosti ukrajinskog ministra za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture.

U pismu se navodi i da dodatna ruta voditi do teritorijalnih voda i isključivog pomorskog gospodarskog pojasa susjedne Rumunjske.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da bi se crnomorski dogovor o žitaricama mogao nastaviti bez ruskog sudjelovanja, a Ukrajina radi na opcijama za ispunjavanje svojih obveza u opskrbi hranom.

Od izlaska Rusije iz sporazuma osiguravajuće kuće ispituju koliko je sigurno sklapati ugovore s ukrajinskim brodovima.

Ustanova za osiguranje tereta koja je osiguravala pokriće za pošiljke putem prethodnog ugovora o koridoru je suspendirana, rekao je Reutersu u utorak broker police Marsh.

Dodatne premije osiguranja od ratnog rizika, koje se naplaćuju prilikom ulaska u Crno more, potrebno je obnavljati svakih sedam dana.