Najavu premijera Andreja Plenkovića da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci,  u udruzi Sjena ocijenili su u utorak iznenađujućom  ali i poručili kako naknadu treba uvesti u što kraćem roku.

„Bilo smo iznenađeni jer nismo očekivali, ne znam što se dogodilo preko vikenda da smo dobili tu ponudu”, komentirala je najavu premijera Marica Mikulić, dopredsjednica udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Sjena”.

Naime, vladajuća većina prošli petak je u Saboru odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Mikulić ističe da premijer Plenković samom najavom nije ništa konkretno riješio jer nije točno definirao kada će se uvesti naknada.

„Najave smo imali i ranije ali to nam ne znači ništa u skorije vrijeme , zakoni koji se tiču ove populacije se prolongiraju dugi niz godina a mi želimo i inzistiramo da se to pravo riješi u što kraćem roku”, kazala je Mikulić za Hinu.

Obzirom na proceduru ne može se očekivati da će se naknada nakon smrti djeteta uvesti prije 1. siječnja 2024. godine,  smatra Mikulić i pita što je roditeljima njegovateljima kojima dijete umre u međuvremenu.

Vlada ukoliko želi i ima volje to može riješiti već sutra ili prekosutra uredbom, dodala je.

Mikulić je ocijenila da uvođenje te naknade nije nikakva pobjeda nego smo ispravljanje nepravde jer godinama su roditelji bili prepušteni sami sebi a  problematika gurana „pod tepih”.

Zaključila  i kako je žalosno što se promjene  u naknadama  ne događaju dobrom voljom vladajućih nego isključivo pod pritiskom roditelja djece s invaliditetom i borbom na ulicama.