Udruga Prijatelji životinja organizirala je danas u popularnom zagrebačkom Cat Caffeu predstavljanje kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom već 20. godinu zaredom educira o odgovornoj skrbi za pse i mačke.

Tarik Filipović, omiljeno lice s televizijskih ekrana i ovogodišnje zaštitno lice, uz vizuale s neodoljivim psima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, bio je okružen s 14 mačaka koje su udomljene s ulice ili iz azila u ovaj jedini mačji kafić u Hrvatskoj, iz kojega poručuju:

„Stalno educiramo goste o važnosti kastracije, i to prije jednog legla, i o pravilnoj brizi za mačke. Zato nas raduje što smo ugostiti Tarika Filipovića radi predstavljanja kampanje s kojom dijelimo isti cilj – odgovorno ponašanje i prestanak napuštanja mačaka i pasa zbog godišnjih odmora.”.

Pred objektivom fotografa Domagoja Kunića, koji je i sam udomio kujicu spašenu iz potresa, poznati glumac i televizijski voditelj na fotografiranju je iz prve „kliknuo” s izuzetno dobrim i mirnim mladim psima iz zagrebačkog Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, koji su se prepustili njegovu maženju.

Porukom na vizualima: „Kastriraj, ne filozofiraj! Jer napuštene životinje ne padaju s neba.” ukazuje na važnost kastracije u sprječavanju napuštanja neželjenih štenaca i mačića.

Zakon o zaštiti životinja propisuje obavezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, što se za pse i mačke najbolje provodi upravo kastracijom. Kastracijom se izravno pomaže životinjama i njome se mogu spriječiti određene bolesti, posebno u starosti.

Kastracija, odnosno trajna sterilizacija, ujedno je jedini učinkovit način smanjenja broja napuštenih i/ili zlostavljanih životinja, čime se smanjuju i financijski izdaci koje lokalne zajednice trebaju izdvajati za zbrinjavanje odbačenih životinja.

Iz Prijatelja životinja navode da su, potaknuti brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja, pokrenuli peticiju i inicijativu da se napuštanje životinja sankcionira kao kazneno djelo:

„Pozivamo sve da ne napuštaju životinje prije odlaska na godišnje odmore, već da, ako imaju uvjete, udome psa ili mačku. Trenutačno je alarmantna situacija s više od 200 pasa iz Dubrovnika, koje treba hitno udomiti, a svi podaci o njima dostupni su na www.adopt-zarkovica.eu.”