Udruga obiteljskih domova u četvrtak je zatražila odlučne mjere protiv ilegalnih pružatelja smještaja za starije osobe te podršku licenciranim pružateljima smještaja kako bi im se omogućilo održivo poslovanje.

Nakon što je hrvatska javnost prošloga tjedna svjedočila još jednom u nizu slučajeva ilegalnog smještaja, udruga u priopćenju traži da se onemogući zlostavljanje i povreda dostojanstva starije osobe te edukaciju javnosti o opasnostima ilegalnog smještaja.

Ocjenjuje da je ilegalno pružanje socijalne usluge smještaja raširena pojava, ponajprije zbog toga što nadležne institucije ne poduzimaju odlučnije korake.

Ponekad je korisnicima i članovima njihovih obitelji teško doći do ažurne informacije je li određeni smještaj registriran i posluje li u skladu sa svim propisima. Tu se informaciju, kažu, može provjeriti na stranici „www.domovi-za-starije.com“ ili slanjem direktnog upita Udruzi obiteljskih domova na [email protected].

Ističu i da je potrebno dati podršku legalnim i licenciranim pružateljima smještaja kako bi njihovo poslovanje bilo održivo i lišeno nepotrebnih nameta, a kako bi korisnicima bila zajamčena najviša razina skrbi i dostojanstvena starost.

Upozoravaju i da još ne postoji objedinjeni registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju pa je zapravo vrlo teško doći do informacije koliko je takvih ugovora određena osoba sklopila.

Moguće je da je netko sklopio pet, šest ili više ugovora, ali bez povezane baze podataka odnosno objedinjenog registra takav nalaz je više stvar slučajnosti, nego sustavne provjere.

Hitno uvođenje registra je osnovni preduvjet za nadzor nad time tko krši zakon i za onemogućivanje takve prakse u budućnosti, poručuje udruga.

Govoreći o ilegalnoj praksi, upozoravaju da se ilegalni pružatelji koriste raznim načinima, od sklapanja ugovora o najmu, preko uplata na tekuće račune do usmenog dogovora i plaćanja u gotovini. Ilegalni smještaji, također, zapošljavaju bez ugovora o radu određene osobe koje bi se trebale skrbiti o starijima, a uopće nemaju potrebne reference.

Udruga obiteljskih domova smatra kako je taj problem potrebno riješiti u koordinaciji svih relevantnih institucija, od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike preko MUP-a i Državnog odvjetništva RH pa sve do pučke pravobraniteljice i predstavnika Udruge obiteljskih domova.(Hina)