Udruga ‘U ime obitelji’ izvijestila je u srijedu da su ponijeli prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv dužnosnika Milorada Pupovca, navodeći da je saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Pupovac, “bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo financijska sredstva i u tijelu koje je financijska sredstva primilo”.

Iz udruge su priopćili kako je riječ o prijavi “privatnog i javnog sukoba interesa kod dužnosnika prof. dr. Milorada Pupovca u obnašanju dužnosti”.

U sadržaju prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a koja je večeras dostavljena i medijima, navodi se da je “Savjet za nacionalne manjine na sjednici održanoj 5. svibnja 2016. donio Odluku o rasporedu sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu, kojom je dodijelio Srpskom narodnom vijeću 3.590.000,00 kuna”.

“S obzirom da je Milorad Pupovac bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo financijska sredstva i u tijelu koje je financijska sredstva primilo, on se nalazi u sukobu interesa”, smatraju iz udruge ‘U ime obitelji’.

Zaključuju da je “Pupovac također u sukobu interesa kao član Savjeta za nacionalne manjine i kao član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina”.

“Savjet za nacionalne manjine dostavlja saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Godišnje izvješće o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske, što znači”, navodi se u prijavi Povjerenstvu, “da Pupovac kao član nadležnog tijela (Odbora) odlučuje o usvajanju Izvješća koje je podnijelo tijelo kojeg je on član (Savjet), a odnosi se na trošenje sredstava dodijeljenih tijelu kojeg je on predsjednik (Srpskom narodnom vijeću), čime je Pupovac u sukobu interesa”.

Kao dokaz za prijavu Pupovca Povjerenstvu za sukob interesa udruga ‘U ime obitelji’ pozvala se na internetsku stranicu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iz koje je, kažu, “vidljivo da je saborski zastupnik dr. Pupovac član toga Odbora; internetsku stranicu Srpskog narodnog vijeća, iz koje je vidljivo da je Milorad Pupovac predsjednik toga tijela; te internetsku stranicu Savjeta za nacionalne manjine, iz koje je vidljivo da je Pupovac član Savjet za nacionalne manjine 2017.g.

(Hina)

fah