U prostorima CEKOM-a u Koprivnici povodom obilježavanja Dana Europe u četvrtak je održan EU kviz koji su zajednički organizirali Europe Direct Koprivničko-križevačke županije i Razvojna agencija PORA KKŽ u suradnji s Centrom kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na kvizu su sudjelovali učenici završnih razreda srednjih i strukovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije – Gimnazija “Fran Galović” Koprivnica, Srednja škola Koprivnica, Obrtnička škola Koprivnica, Strukovna škola Đurđevac, Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, Srednja škola “Ivan Seljanec” Križevci i Srednja gospodarska škola Križevci.

Potporu srednjoškolcima pružio je župan Darko Koren koji je u prigodnom govoru kazao kako slavimo 11. obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a ulazak Hrvatske u EU označio je i formalnu potvrdu pripadnosti obitelji europskih naroda pri čemu su temeljne europske vrijednosti koje baštinimo promicanje zajedništva, tolerancije i mira.

„Europa je prije 11 godina i formalno postala naša stvarnost. Danas se više nego ikada prije pružaju nove mogućnosti, voljeli bi smo da svoje ambicije ostvarite ovdje, no jasno nam je da danas imate puno više opcija i ambicija. Svakako treba imati na umu da za sreću treba gledati i osobni razvoj, a to je ponajviše u segmentu obrazovanja koje je temelj svega. Moramo poznavati sve europske mehanizme, što više znamo to više vrijedimo i konkurentniji smo. Zbog toga Županija toliko i radi na razvoju obrazovnog sektora kako bi bili konkurentni u europskim okvirima“, poručio je župan te svima zahvalio na iskazanom interesu za europske teme.

Prigodne riječi podrške uputili su i ravnateljica PORA-e Melita Birčić te ravnatelj Obrtničke škole Zlatko Martić koji su učenicima i profesorima zahvalili na odazivu te naglasili kako ovakve aktivnosti šire krug znanja i razumijevanja europskih procesa. Školarce je kroz kviz vodio koprivnički novinar Ivica Barać, a učenici su odgovarali na pitanja iz raznih tematskih područja.

Preteča današnje EU je Europska zajednica za ugljen i čelik osnovana 1950. godine “Schumanovom deklaracijom”, a Dan Europe je ustanovljen odlukom Vijeća Europe 1985. i otad se obilježava svake godine 09. svibnja kao podsjetnik na očuvanje trajnog mira i jedinstva.

EU_KVIZ_2 EU_KVIZ_3 EU_KVIZ_4 EU_KVIZ_5 EU_KVIZ_6 EU_KVIZ_7 EU_KVIZ_8 EU_KVIZ_9 (1) EU_KVIZ_10 EU_KVIZ_11 EU_KVIZ_12 EU_KVIZ_13 EU_KVIZ_14 EU_KVIZ_16 EU_KVIZ_18 EU_KVIZ_19 EU_KVIZ_17 EU_KVIZ_20 EU_KVIZ_15 EU_KVIZ_1 EU_KVIZ_21