Škola iz mjesta Pomieczyńska Huta iz Poljske, bila je domaćin Erasmus+ mobilnosti na kojoj je šestero učenika iz OŠ Sveti Petar Orehovec sudjelovalo od 20. do 24. svibnja zajedno s učenicima iz dviju škola iz Italije i Španjolske.

Mobilnost Orehovčana financirana je iz Erasmus+ projekta „Čitaj da ne ostaneš bez riječi“, a na ovoj mobilnosti učenici su čitali o slavnim europskim izumiteljima i znanstvenicima te o ekološkim temama. U okviru glavne teme mobilnosti “Slavni umovi koji su promijenili svijet” (“Bright European minds that changed the world”) učenici su istraživali život 12 izumitelja i znanstvenika te su o njima radili stripove u alatu Pixton.

Još jedna aktivnost utemeljena na čitanju bila je izrada leporella. To su male knjižice od različito presavinutog papira u kojima su se učenici uz pomoć riječi i ilustracija trebali kreativno izraziti. Za taj su zadatak izabrane ekološke teme povezane s klimatskim promjenama. O ponašanju prema prirodi učili su i u mjestu Staniszewo u parku prirode Kashubi. No od vodiča koji im je pričao koliko je važno poštivati prirodu i ne uništavati je učili su i kako se kretati po strmim šumskim predjelima.

Naime, prvi dan svog druženja učenici su započeli šetnjom po šumi po doista strmom terenu. To je bio dobar način iskušavanja vlastitih granica, ali i prilika da se pomogne drugima pri savladavanju teškog terena. Iako je na početku bilo onih koji bi najradije odustali, uz savjete vodiča i pomoć prijatelja cijela grupa uspjela je savladati zahtjevnu stazu. Zbližavanje je nastavljeno oblikovanjem tijesta za buns – čuveni Kashubian kolač. Nakon što su učenici oblikovali bunse, članice udruge žena iz Staniszewa pekle su ih u ogromnoj krušnoj peći, a zatim i kobasice koje su svima prijale nakon penjanja po zahtjevnoj šumskoj stazi.

Još jedna ekološka tema bila je recikliranje, a o njoj su učenici učili na radionici u Eksperimentalnom centru u gradu Gdynia. U Eksperimentalnom centru imali su priliku kroz igru i savladavanje različitih izazova doznati različite zanimljivosti o ljudskom organizmu te fizikalnim i kemijskim zakonima.

Svima se svidio i posjet Kashubian muzeju. Tamo su između ostalog doznali da je Kashubian jezik mješavina poljskog i njemačkog i sada se uči u oko 400 škola u toj regiji. U 19. stoljeću bilo ga je zabranjeno pisati i tada su novi naraštaji jezik učili iz crteža. Tada je nastala i pjesma koju su nam pred slikom crteža slova abecede otpjevali naši domaćini. Erasmusovci su imali priliku upoznati i centar Gdanska gdje su posjetili i spomenik astronomu Janu Heweliuszu o kojem su prije radili strip.

Na završnoj priredbi Erasmusovcima se obratio i načelnik Kartuzya Mieczysław Gołuński. On je istaknuo da se Poljska znatno promijenila od kad je prije 20 godina ušla u EU. Naglasio je i da su druženja mladih u sklopu Erasmusa vrlo važna za širenje europskih vrijednosti i zajedništva. Upravo to je pokazala i ova mobilnost na kojoj su učenici uživali u druženjima i pomagali si međusobno već od prvog dana kad su se suočili sa izazovnom šumskom stazom.

Poljska 230524 1 La W 2 La Ucenici La W 6 La Skola 5 La Skola 37 La Priredba 11 La G 14 La G 13 La Izlet 30 La Izlet 45 La Centar 4 La