U Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma u petak je počeo četvrti po redu Znanstveni piknik kojemu je cilj tijekom dva dana, u petak i subotu, kroz niz događanja sadržajno usmjerenih na razne dobne skupine pokazati koliko je znanost zabavna, atraktivna i potrebna najširoj javnosti.

Piknik zajednički organiziraju Udruga Profesor Baltazar, Institut Ruđer Bošković i Mreža popularizatora znanosti, a u svojem je četvrtom izdanju okupio više od 500 edukatora iz šest zemalja.

Dvodnevni program na 104 različita “punkta” u šestom paviljonu Zagrebačkog velesajma donosi brojne sadržaje kroz koje će posjetitelji moći otkriti najnovija saznanja o crnim rupama, svemirskoj prašini, gravitacijskim valovima, Higgsovom bozonu, ali i osjetiti Mars, oživjeti putovanje do Plutona i dalje, “obmanuti se” optičkim varkama, iznenaditi se hologramskom stvarnošću, družiti se s robotima, voziti se u solarnim automobilima, te uvidjeti nevjerojatne mogućnosti 3D printera i ostalih “znanstvenih čuda”.

Organizatori su za najmlađe posjetitelje, među ostalim, pripremili Kid’s corner i znanstvene radionice Mali istraživač, te programe pod nazivom Fora radionice, Nemo centar Amsterdam, Leteći cirkus fizike, Znanstvene čarolije, Vilin konjic, Zvučna zrcala, Glazbena ograda, Lego edukacija, predstavu “Korak do znanosti”, te znanstveni show program na velikoj pozornici.

Svojim se prezentacijama na Pikniku predstavljaju četiri muzeja: iz Zagreba Tiflološki, Arheološki i Tehnički muzej Nikola Tesla, te Muzej krapinskog pračovjeka iz Krapine.

“Posjetitelje čekaju i carska kočija na električni pogon, znanstveni baloni, otkrivanje tajni kriptografije, vesela kemija i matematika, učionica budućnosti, Teslin laboratorij, Van der Graafov generator, doživljaji proširene stvarnosti, Holo of Fame, laserska harfa, levitirajući vlak, muzikalna Teslina zavojnica i brojne maštovite radionice i predavanja vrhunskih domaćih i stranih znanstvenika”, stoji u priopćenju organizatora.

U svojem dosad najbogatijem izdanju, Piknik ima i posebnu “relax zonu” te restoran s običnom i “znanstvenom” hranom, a otvorio ga je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

“Sve veći broj posjetitelja, sve radoznalija javnost, kao i rastući broj iznimnih edukatora i radionica na Znanstvenom pikniku pokazuju koliko hrvatskom društvu nedostaje stalni Znanstveni edukativno-zabavni centar, te kako bi on mogao izgledati u stvarnosti”, ističu organizatori, te poručuju kako je upravo osnivanje jednog takvog centra njihov konačni cilj.

(Hina)

fah