U Zagrebu su 23 novooboljele osobe od koronavirusa, a 100 njihovih bliskih kontakata dobilo je mjeru samoizolacije, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

“Negativni trend je i dalje sličan, a ono što je važno napomenuti je pojačana aktivnost kroz domove zdravlja – 199 korisnika je bilo u Covid ambulantama, od toga je samoizolacija određena u četiri slučaja i broj upućenih na testiranje je 47”, izjavio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare.

Važnim je napomenuo da je na ‘drive in’ punktovima uzeto 118 uzoraka koji su proslijeđeni u Nastavni zavod za javno zdravstvo na dijagnostiku.

Pročelnik Jeleč istaknuo je da sustav funkcionira otežano s obzirom na epidemiološku situaciju, ali je funkcionalan i odrađuje ono što je nužno. Naglasio je i da je bolnički sustav također pod opterećenjem.

Voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Vanja Tešić rekla je da su tijekom jučerašnjeg dana proveli 397 testiranja na koronavirus te da su 23 osobe novooboljele, a 100 osoba kao njihovi bliski kontakti dobilo je mjeru samoizolacije.

“Od 23 novooboljele osobe 15 su kontakti Covid pozitivnih pacijenata, šest imaju negativnu epidemiološku anamnezu, a za dvije osobe izloženost bismo mogli povezati sa boravkom u noćnim klubovima”, izjavila je Tešić.

U Zagrebu je aktivno 380 slučajeva Covid pozitivnih.

Zamjenik pročelnice Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Alan Ordulj izvijestio je da je do danas na područjima mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti podijeljeno 193.388 zaštitnih maski.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je građane da poštuju mjere i čuvaju sebe i svoje najmilije. (Hina)