U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba «Moda i strip»

22. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba «Moda i strip»

Foto: Vedran Benović


U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba «Moda i strip»

U prigodi otvorenja izložbe potpisano je pismo namjere o francusko – hrvatskoj kulturnoj suradnji u području stripa u koju su uključeni Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji s krovnom francuskom institucijom posvećenoj stripu i slici – Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu.

S hrvatske strane pismo namjere potpisala je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, a s francuske Njegova ekselencija Gaël Veyssière, veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj.

MUO« 2 Moda i strip» u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 21.2.21..odt

Izložba je realizirana u suradnji i uz financijsku potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, u partnerstvu sa centrom Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image u Angoulêmeu.

Prije stotinu godina, 21. veljače 1921. godine skupina hrvatskih frankofonskih i frankofilskih intelektualaca okupila se na Sveučilištu u Zagrebu i osnovala novu udrugu, “Francuski institut”, u svrhu promicanja i širenja francuskog jezika, književnosti i kulture.

MUO« 1 Moda i strip» u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 21.2.21..odt

Stota obljetnica svečano će se obilježavati tijekom cijele 2021. godine raznolikim programom nastalim u partnerstvu s hrvatskim kulturnim ustanovama. To će ujedno biti prigoda da se pokažu bogatstvo i aktualnost kulturne veze između Hrvatske i Francuske.

Otvaranju izložbe nazočili su Njegova ekselencija, veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka – Petešić, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, direktor Francuskog instituta u Hrvatskoj Guillaume Colin, zamjenik direktora i ataše za kulturu Thomas Schnabel, Pierre Lungheretti, generalni direktor Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu iz kojeg je izložba stigla, te ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

MUO« 3 Moda i strip» u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 21.2.21..odt

Izložba će za javnost biti otvorena od 23. veljače do 28. ožujka 2021. u sklopu hrvatsko – francuske suradnje i u povodu stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Tomislav Radić/prigorski.hr

Facebook Comments