Svečanim koncertom u izvedbi članova La Cetra Barockorchester te Zbora Hrvatske radio televizije uz soliste Carlosa Menu i Jonu Martineza na čelu s dirigentom Andreom Marconom, u petak započele 53. Varaždinske barokne večeri (VBV), a ovogodišnja zemlja partner je Švicarska.

U 13 festivalskih dana održat će se 25 koncerata u Varaždinu, te čak pet hrvatskih županija, i jednako toliko popratnih programa u sklopu programa Total baroque.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić kazao je kako svaka država u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe, a isti je slučaj ove godine sa zemljom partnerom Švicarskom.

“Velika je čast da je ovdje La Cetra, barok ansambl, odnosno orkestar iz Basela, pod vodstvom jednog velikog dirigenta. Već 14 godina pregovaramo s Andreom Marconom i on je ove godine, ja bih rekao na slavu grada Varaždina, otvorio festival”, izjavio je Bobić. Dodao je kako će se još 17 koncerata održati u Varaždinu, a sedam na drugim lokacijama odnosno u drugim županijama. Pojasnio je i kako se time nastavlja tradicija prisutnosti u čak pet županija koje povezuje dravski sliv.

Obuljen Koržinek: Jedan od najvažnijih hrvatskih festivala

Varaždinske barokne večeri službeno je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je rekla kako su Varaždinske barokne večeri jedan od hrvatskih najvažnijih festivala.

“Veseli me da se iz godine u godinu vidi sve veći interes publike i izvođača. Ovaj festival je pomogao da se u Hrvatskoj više vrednuje, upoznaje i istražuje naša barokna baština, ali naravno i barokna baština onih država koje su zemlje gost”, rekla je ministrica te dodala kako joj je drago da je ove godine to Švicarska koja ima vrlo vrijednu tradiciju.

Thomas Casuro, zamjenik švicarskog veleposlanika, rekao je kako Švicarska ima vrlo popularne barokne ansamble koji ove godine imaju mogućnost nastupiti na Varaždinskim baroknim večerima, a to je i odlična prilika da Švicarska pokaže što zna o baroknoj glazbi.

Što se tiče samog programa 53. Varaždinskih baroknih večeri, uz ansamble iz Švicarske biti će i dosta hrvatskih izvođača te nekoliko obljetnica. Riječ je o 15. obljetnici postojanja varaždinskog ansambla Camerata Garestin, 100 godina smrti poznatog slavista Vatroslava Jagića te 75. godina Zbora „Ivan Goran Kovačić”.

Od 25 koncertnih izdanja na ovogodišnjem VBV-u dva su Masterclassa. Održat će ih Tutu Aydinoglu glazbenica iz Turske, pijanistica specijalizirana za ranu glazbu i Francesco Corti dirigent, čembalist i profesor na školi Scholi Cantorum Basiliensis.

Prije odlaska na otvorenje Varaždinskih baroknih večeri, ministrica Nina Obuljen Koržinek obišla prostore Državnog arhiva u Varaždinu gdje su potpisani ugovori za izvođenje radova na adaptaciji zgrada „Vojne pekare“ za potrebe Državnoga arhiva u Varaždinu te ugovor za izradu projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu Dvorca Kulmer u Velikoj Vesi za potrebe Arhivskog sabirnog centra u Krapini.