„Biciklirajte sa nama za one koji ne mogu“ naziv je 2. humanitarne biciklijade koja će se održati u subotu, 1. lipnja. Start je u 10 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Povod organiziranja biciklijade je obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze. Organizator je Društvo multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, uz pratnju Biciklističkog kluba „Rotor“ Koprivnica, dok je pokrovitelj Koprivničko-križevačka županija.

– Javnost još uvijek nije toliko informirana koliko bi mogla biti o ovoj teškoj bolesti, multiple skleroze od koje u Hrvatskoj boluje oko 6100 osoba. Županija je posebno senzibilizirana za rad udruga koje se brinu za osjetljive društvene skupine pa tako podržavamo i ovu biciklijadu – objasnio je Ratimir Ljubić, dožupan koprivničko-križevački.

Nakon starta na Zrinskom trgu, ruta vodi prema Trgu mladosti, Starogradskoj ulici, Mlinarskoj ulici i Reki, a završava kod Šumarske lugarnice „Račarica“ u Velikoj Mučnoj, gdje je predviđeno zajedničko druženje i piknik.

– Ove godine smo odlučili da će ovo biti tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze i nadamo se da lijepom vremenu i još većem odazivom nego lani – kazala je Radmila Funtek, predsjednica Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije dodavši kako društvo trenutno broji 105 članova.

Izrazila je žaljenje što ovih dana njihovi članovi ne mogu puno sudjelovati u organizaciji biciklijade te objasnila kako je to zbog vremenskih prilika. Naime, loše vrijeme uvjetuje pogoršanje simptoma oboljelih pa su tako mnogi u bolnici i na rehabilitaciji.

– Nadamo se da će doći jer to je organizirano zbog njih, da se druže s osobama iz svoje zajednice i da se svi skupa družimo i upoznajemo – zaključila je.

Na kraju tiskovne konferencije obratio se Tomislav Lončar ispred Društva Multipla i Kluba Rotor rekavši kako je organizacija ove godine već bila lakša jer se lani odradilo odličan posao.

– Ove godine smo odabrali malo lakšu rutu koja je ravnija, možda kilometar duža, ali nema uspona pa bi trebala biti prihvatljiva svima – kazao je.

prigorski.hr