U splitskoj je bolnici dosad šest osoba zatražilo liječničku pomoć nakon što su popili bezalkoholna pića, no nitko od njih nije zadržan na liječenju niti imaju sigurne znakove trovanja, izjavio je u četvrtak pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) Josip Krnić.

Posljednja dva pacijenta u bolnicu su po pomoć došli u noći sa srijede na četvrtak. Radi se o muškarcima (54) i (47) koji imaju blažu kliničku sliku te su nakon obrade pušteni kući. Ni u jednog nema sigurnih znakova trovanja, kao ni komplikacija.

Krnić je izvijestio da je svih šest pacijenata imalo subjektivne tegobe u vidu pečenja nakon konzumacije gaziranih pića. Prvi je pacijent primljen krajem listopada, dok su se preostali javili u protekla 24 sata.

Svi su u dobrom općem stanju, pregledani su detaljno specijalistički i nakon obrade pušteni kućama.

“Samo je jedan pacijent imao minimalne promjene u usnoj šupljini, a ostalim pacijentima je klinički specijalistički pregled bio u granicama normale”, kaže Krnić.

Dodao je da su pacijenti koji su zatražili liječničku pomoć konzumirali različita gazirana pića, a o svakom slučaju je obaviještena policija, osim prvog slučaja krajem listopada, kada se nije znalo za priču o navodnom trovanju.

Pacijenti su im se uglavnom žalili na pečenje sluznice, no liječnici nisu našli razlog za takve simptome.