Ključevi dvaju zamjenskih stanova uručeni su u četvrtak u Sisku osobama čiji su stanovi oštećeni u potresu a dosad su bile u neprimjerenom smještaju, čime je nastavljen projekt privremenog smještaja stradalnika do obnove njihovih kuća ili stanova.

U Popovači je također uručen ključ jednog zamjenskog stana.

Ključeve stanova u Sisku uručio je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji je napomenuo kako je županija dosad obnovila, uredila i opremila 15 svojih i državnih stanova koji su već na raspolaganju njihovim sugrađanima.

“U pripremi imamo još 17 stanova za građane koji su svoje stambene prostore izgubili u potresu. Županija je počela izgradnju naselja u Glini, gdje ćemo građanima staviti na raspolaganje 74 drvene kuće, a nakon što prestane potreba za privremeni msmještajem naših sugrađana, te će kuće ući u sustav Doma za starije osobe uz Glini”, rekao je Celjak.

Dodao je kako će se sličan projekt ostvariti u Sisku i Petrinji, a već je raspisana nabava za izvođenje radova.

Skromnom svečanošću u Odranskoj ulici ključ stana od 30 metara četvornih, uz prigodni dar, primila ja Marina Ljubanović, koja u Sisak dolazi iz kontejnerskog naselja u Mošćenici. Njezina nekretnina ima crvenu oznaku i čeka konstrukcijsku obnovu.

“Ovaj stan smatram primjerenim smještajem do povratka u vlastitu nekretninu, u svoj grad, mali grad velikog srca, Petrinju”, rekla je.

Ključ županijskog stana od 50 metara četvornih primila je Božica Blagajić, koja je s dvoje malodobne djece, nakon potresa, promijenila nekoliko podstanarskih stanova.

“Naš stan je teško stradao i ovo je prvi put da djecu mogu smjestiti u jedan siguran prostor. Ova lokacija nam je odlična jer je škola u neposrednoj blizini. Zahvalna sam županiji na ovom rješenju, pa makar i privremenom”, rekla je Božica.

Državni tajnik Orlić: APN se uključuje u kupoprodaje 

Na uručenju ključeva bio je i državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, koji je tom prigodom rekao kako je programom zbrinjavanja predviđeno da i APN stavi na raspolaganje svoje nekretnine na temelju poziva građanima koji žele prodati svoje nekretnine.

“APN je upravo u obilasku terena jer je iskazan interes za više od 300 nekretnina, pa očekujemo kako će se prve kupoprodaje ostvariti već u idućim danima. Već je izrađen i elaborat procjena, pa nastojimo prema interesu građana planirati dodjelu nekretnina sadašnjim korisnicima kontejnera”, rekao je Orlić.

Napomenuo je da je već raspisan šesti poziv za financiranje najamnina te da će država financirati 9,6 eura po kvadratu za 35 kvadrata stana za jednu osobu te za svakog člana kućanstva još 10 kvadrata. Osim toga, kako je rekao, Vlada  je omogućila sufinanciranje režija za ljude u privremenom smještaju sa 100 eura po članu te dodatnih 20 eura za svakog sljedećeg člana, a najviše 160 eura.

“U prosincu je Vlada svakoj osobi u privremenom smještaju, a posebno smo osjetljivi prema našim sugrađanima u kontejnerima i drugim mobilnim stambenim jedinicama, isplatila 2000 kuna po osobi, a maksimalno 10.000 kuna po kućanstvu, a ovih će dana krenuti isplate u povodu Uskrsa, pri čemu će sugrađani dobiti 2000 kuna po članu kućanstva”, zaključio je Orlić.