Gradonačelnik Dinko Pirak ugostio je profesora hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Maria Kolara.

U povodu 130 godina od rođenja Slavka Kolara, gradska knjižnica u Čazmi priprema knjigu o književniku po kojem nosi ime. Naime, Slavko Kolar rođen je 1. prosinca 1891. godine. Knjižnica svake godine obilježava njegov rođendan manifestacijom Dani Slavka Kolara i dodjelom nagrada natječaja za kratku priču satiru.

Ove godine u suradnji s profesorom suvremene hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Mariom Kolarom, Gradska knjižnica priprema knjigu koja će sadržavati sedamdesetak članaka kritika Kolarovih djela kao i nekih drugih osvrta na njegove knjige, zatim predgovore, pogovore, stručne i znanstvene radove o njegovom stvaralaštvu.

– Radi se o različitim vrstama radova o Slavku Kolaru u tom jednom dugom vremenskom razdoblju koje ćemo mi sada staviti sve na jedno mjesto. Ti su radovi objavljeni u časopisima, zbornicima, knjigama, neki su u leksikonima, enciklopedijama, dakle u različitim vrstama publikacije. Stavit ćemo ih na jedno mjesto gdje ćemo dobiti pregled svega onog što je o Slavku Kolaru pisano kroz sto godina – rekao je profesor Kolar.

Gradska knjižnica Slavko Kolar bit će izdavač ovog vrijednog dijela, dok je urednik i priređivač knjige Mario Kolar.

– Željeli smo uz tu obljetnicu napraviti nešto puno više kada je riječ o samom Slavku Kolaru. U pripremi je knjiga i ona nosi radni naslov Knjiga studija, eseja, kritika o Slavku Kolaru od 1917. godine kada se prvi put pojavio u hrvatskoj književnosti do današnjeg dana – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Slavko Kolar Vinka Jelić Balta.

Plan je da knjiga bude gotova do 1. prosinca kada bi i izašla iz tiska te bila promovirana uz obljetnicu 130 godina od rođenja Slavka Kolara.

– Ovo je vrlo vrijedna publikacija za naš grad. Slavko Kolar se cijeli svoj život smatrao Čazmancem jer mu je majka rođena u Čazmi te je dio djetinjstva i školskih praznika provodio ovdje. Budući da je riječ o jednom od najpoznatijih hrvatskih pripovjedača i dramskih pisaca, ponosni smo što njegova djela možemo smatrati dijelom književne baštine našega kraja – rekao je gradonačelnik, Dinko Pirak te najavio vraćanje, odnosno ponovnu izradu biste Slavka Kolara koja je prije nekoliko godina nestala iz Čazme, a za koju smatra kako bi primjerenije mjesto bilo ispred gradske knjižnice koja nosi ime ovog glasovitog književnika.